Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στον αέρα η δόση για την Ελλάδα από την ασυνεννοησία Ε.Ε.-ΔΝΤ

Σεπτέμβριος 5th, 2011 by Χρήστος Μίμης

ΔΝΤ: Σε κανέναν εγγυήσεις αφού δεν πήραμε εμείς

Στον αέρα δείχνει ότι βρίσκονται η επικύρωση του ευρωπαϊκού σχέδιου στήριξης της Ελλάδας και οι υπόλοιπες αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, καθώς οι κόντρες και οι αντιρρήσεις μεταξύ των πιστωτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Πρώτο απ’ όλους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που φέρεται να είναι αντίθετο με τα ευρωπαϊκά σχέδια χορήγησης εγγυήσεων από μέρους της χώρας μας, προκειμένου να συμφωνήσουν για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο στήριξης η Φινλανδία και άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η χρήση εγγυήσεων θα οδηγήσει σε ακύρωση του καθεστώτος «προτιμώμενου πιστωτή», βάσει του οποίου το Ταμείο θα έχει προτεραιότητα έναντι των υπόλοιπων πιστωτών. Παράλληλα, το ΔΝΤ αντιτίθεται στις εγγυήσεις, καθώς θεωρεί ότι η χρήση τους θα οδηγήσει σε παραβίαση των δικαιωμάτων των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις για την επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων επαναλαμβάνονται σήμερα σε επίπεδο αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, θα επισκεφθεί το Βερολίνο και το Ελσίνκι μεταξύ άλλων και για να συζητήσει αυτό το ζήτημα. Αύριο, επίσης, συναντώνται για τον ίδιο λόγο στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Ωστόσο, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε δηλώσεις που έκανε στη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat» το περασμένο Σάββατο, είπε ότι δεν βλέπει την επίτευξη συμφωνίας σ’ αυτή τη συνάντηση.

* Την ίδια στιγμή το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας δεν φαίνεται να επικυρώνει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου πριν από τον Δεκέμβριο. Οπως είπε χθες ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος Κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, Ρίτσαρντ Σούλικ, θα υπάρξουν αρκετές ψηφοφορίες για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τους σχετικούς με αυτό κανόνες, τρεις ή τέσσερις.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ψηφοφορίες αυτές να γίνουν πριν από τον Δεκέμβριο», είπε ο Σούλικ, το κόμμα του οποίου έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του τόσο απέναντι στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας όσο και στο EFSF.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗ

This entry was posted on Δευτέρα, Σεπτέμβριος 5th, 2011 at 09:15 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply