Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κύπρος : Καταθέτει σήμερα ο Δ.Χριστόφιας για την έκρηξη στη ναυτική βάση

Σεπτέμβριος 5th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζεται ενώπιον ερευνητικού οργάνου

Κύπρος : Καταθέτει τη Δευτέρα ο Δ.Χριστόφιας για την έκρηξη στη ναυτική βάση

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση στην Κύπρο θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ.Χριστόφιας. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται ενώπιον ερευνητικού οργάνου για να δώσει ένορκη μαρτυρία και να απαντήσει σε ερωτήσεις του επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής.

Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ο Δ.Χριστόφιας θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με συγγενείς των 13 θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου.

Αποδεχόμενος την κλήτευσή του από τον επικεφαλής της Επιτροπής κ. Πολυβίου, ο Δ.Χριστόφιας τον πληροφόρησε ότι είναι στη διάθεσή του για κατάθεση και για απάντηση ερωτημάτων που θα του υποβάλει.

Η κατάθεση του Κύπριου πρόεδρου θα γίνει στην αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών, όπου από την περασμένη Δευτέρα, διεξάγονται οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής. Στην αίθουσα θα επιτραπεί η είσοδος σε συγγενείς των θυμάτων και στους δικηγόρους τους, καθώς και σε δημοσιογράφους, όπως γίνεται για όλες τις ακροάσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Πολυβίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αναγνώσει δήλωση, με την οποία θα αναφέρεται στο χρονικό των πολιτικών και διπλωματικών δεδομένων που τον οδήγησαν στην απόφαση για κατάσχεση του φορτίου από το πλοίο «Μοντσεγκόρσκ» και την τοποθέτησή του στη ναυτική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστόφιας στη δήλωσή του θα αναφερθεί σε όσα προηγήθηκαν της απόφασης για συμμόρφωση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καλούσε την Κύπρο να κατάσχει το απαγορευμένο υλικό, στις πιέσεις που ασκήθηκαν από ΗΠΑ και Βρετανία για κατάσχεση του φορτίου και στην ικανοποίηση που εξέφρασαν για τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί και στις πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Συρία και το Ιράν για επιστροφή του στρατιωτικού υλικού.

This entry was posted on Δευτέρα, Σεπτέμβριος 5th, 2011 at 08:20 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply