Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάκριση για το σκάνδαλο της Siemens

35 καλούνται σε απολογία για το σκάνδαλο Siemens

Υστερα από έρευνα περίπου ενάμιση χρόνου 35 πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση καλούνται να απολογηθούν στους τρεις εφέτες ανακριτές Μαρία Νικολακέα, Ι. Φιοράκη και Ν. Πιπιλίγκα μέσα στον Σεπτέμβριο. Μεταξύ τους είναι 10 στελέχη του ΟΤΕ, τα οποία βρέθηκαν να δέχονται χρήματα μέσω των λογαριασμών του πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα, μέσω ελβετικής τράπεζας, αλλά και μέσω λογαριασμών άλλων πρώην στελεχών.

Η απολογία τους θα γίνει πολύ αργότερα, αφού θα απαιτήσουν να πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας, η οποία καταλαμβάνει ένα δωμάτιο του Εφετείου Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα από τα στελέχη του ΟΤΕ, και συγκεκριμένα στον Θ. Γ., έχει βρεθεί ότι έχουν καταβληθεί περίπου 900.000 γερμανικά μάρκα, κυρίως ως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, πάντοτε μέσω ελβετικής τράπεζας.

Παράλληλα έχει εντοπιστεί και θα κληθεί ως κατηγορούμενος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και άλλο στέλεχος, οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Β., ο οποίος έχει επίσης δεχθεί αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτηρίζουν, καταβολές την επίμαχη περίοδο της υλοποίησης της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία. Οι λογαριασμοί Καραβέλα πιστώθηκαν συνολικά με 50.024.885 ευρώ. Προκαλεί πάντως μεγάλη εντύπωση στους ανακριτές, αλλά και σε όσους ερευνούν την υπόθεση, ότι τα χρήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί ως καταβολές σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ (συμπεριλαμβανομένων και των 6,8 εκατ. ευρώ που φέρονται να έχουν καταβληθεί στονΓιώργο Σκαρπέλη από τον Ηλία Γεωργίου) δεν φθάνουν ούτε το 15% των εκατομμυρίων ευρώ που περιγράφονται να έχουν κυκλοφορήσει ως μίζες.

Κατά την εκτίμηση λοιπόν των δικαστών που ερευνούν την υπόθεση, χιλιάδες ευρώ που διακινήθηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας κατέληξαν σε άγνωστα ως σήμερα πρόσωπα ή και στους μεσάζοντες, που ισχυρίζονται ότι τα μοίρασαν είτε στη χώρα μας είτε στη Γερμανία, αλλά πάντως δεν έφθασαν ποτέ στους τελικούς αποδέκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος τον Δεκέμβριο του 2010, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, φαίνεται ότι μόνο από τους λογαριασμούς τουΠρόδρομου Μαυρίδη στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι διακινήθηκαν μέσω 11 τραπεζών ποσά που φθάνουν τα 180 εκατ. ευρώ!.

Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάθεση του ελβετού τραπεζίτη Oswald, ο οποίος παραδέχεται ότι ερχόταν με τους συνεργάτες του στην Ελλάδα προκειμένου να επανεξάγει στην ελβετική τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν όχι μόνο ποσά του Μαυρίδη αλλά και άλλων 18 προσώπων, μεταξύ των οποίων και του Λ. Λαυρεντιάδη, όπως πρόσφατα αποκάλυψε «Το Βήμα». Στον ΟΤΕ και για τη σύμβαση 8002 φαίνεται ότι εντοπίζονται κυρίως οι καταβολές και η θεμελίωση της κατηγορίας για παθητική δωροδοκία, αλλά και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες συμπληρωματική απολογία θα κληθεί να δώσει και ο άλλοτε διευθυντής Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάς Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος εμφανίζεται δικαιούχος του λογαριασμού μέσω του οποίου δόθηκε το ποσό των 200.000 μάρκων στον πρώην υπουργό Αν. Μαντέλη, καθώς και ο Δημήτριος Νέγρης, ο οποίος εμφανίζεται επίσης δικαιούχος και ενδιάμεσος του λογαριασμού, μαζί με την Αντωνία Μάρκου, η οποία έχει ήδη απολογηθεί.Το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίζεται να πιστώνεται στους λογαριασμούς του με το ποσό των 13.731.186 ευρώ. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται και ποσά που στέλνονται μέσω άλλων εταιρειών, όπως οι Plexus, Onyx, Telepassport κτλ.

Σε δεύτερο στάδιο θα κληθούν να απολογηθούν οι χρηματιστές, οι οποίοι φέρονται να διακίνησαν τα μεγαλύτερα ποσά, παρ’ ότι στις εξηγήσεις τους στο πλαίσιο της προκαταρκτικής είχαν καταθέσει άγνοια για τους τελικούς αποδέκτες των συγκεκριμένων ποσών.Συγχρόνως υπέρογκα ποσά διακίνησε και χρηματιστής-δικηγόρος, ο οποίος εμφανίζεται να λειτουργεί ως μεσάζων στην υπόθεση επενδύοντας για λογαριασμό εμπλεκομένου κατηγορουμένου, ο οποίος έχει ήδη απολογηθεί.

Στο μεταξύ η ανακρίτρια έχει ζητήσει από τη γερμανική εταιρεία να πληροφορηθεί τα ακριβή ονόματα και τις διευθύνσεις στελεχών της εταιρείας που το επίμαχο διάστημα υπάγονταν στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία. Ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση.

«Αγκάθι» της ανάκρισης είναι βέβαια το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματογνωμοσύνη για το αν υπήρξε τελικό ποσό ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και το γεγονός ότι θα κληθούν τα δικαστικά συμβούλια του Εφετείου να κρίνουν αν έχουν παραγραφεί αδικήματα εμπλεκομένων στην υπόθεση!Εξίσου προβληματικό στοιχείο είναι πλέον και η εκτίμηση ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας και της ελληνικής δικογραφίας Ράινχαρντ Σίκατσεκ, ο οποίος και έχει καταδικαστεί στη χώρα του για την ίδια υπόθεση.

Η υπόθεση της Siemens πάντως απασχολεί και την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο, μετά και την επιστολή του αντιπροέδρου της εταιρείας Πέτερ Σόλμσεν στο πρωθυπουργικό γραφείο για το ποιος θα συνεχίσει την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού από την ελληνική πλευρά μετά την παραίτηση Παμπούκη.

Φαίνεται ότι ορίστηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ως ο συντονιστής αυτής της προσπάθειας, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ερευνάται και πώς θα ήταν δυνατόν και υπό ποία νομική μορφή να δοθεί αποζημίωση από τη γερμανική εταιρεία. Από τη γερμανική πλευρά ακούγεται πάντως ότι η μόνη λύση που θα γινόταν αποδεκτή, ύστερα και από τις συζητήσεις έξι μηνών που έχουν μεσολαβήσει, είναι η διμερής συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί και από την ελληνική Βουλή.

Γιάννα Παπαδάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.