Μέτρα στήριξης των εξαγωγών από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Νομοσχέδιο για την επιπλέον τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας ετοιμάζει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

Μέτρα στήριξης των εξαγωγών από το υπουργείο Περιφερειακής ΑνάπτυξηςΣυνολικό πακέτο μέτρων για την στήριξη των εξαγωγών και κυρίως για την ενίσχυσης της δυναμικής που εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο του 2011 – αύξηση 40,4% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών κιαι 11,6% χωρίς αυτά – έχει σχεδιάσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης τα περισσότερα εκ των οποίων ως τον Φεβρουάριο του 2012 πρόκειται να υλοποιηθούν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής σελίδας του «Βήματος» οι επιτελείς του υπουργού σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς συνδέσμους έχουν καταρτίσει νέο νομοσχέδιο για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της εξαγωγικής δραστηριότητας, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία που έχει θεσπιτεί το 1959 και και το 1979, λίγο πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι θεμέλια αντίληψη του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι είναι πως «όποιος είναι έμπορος μπορεί και να εξάγει». Επίσης πρόκειται να θεσμοθετηθεί το λεγόμενο Single Window – πρόκειται για ένα Ενιαίο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα διευκόλυνσης του διασυνοριακού εμπορίου και η πληροφορία που είναι αναγκαία για τις εξαγωγές θα καταχωρείται μόνον μία φορά, θα υπάρχει κεντρική Βάση Δεδομένων των Εξαγωγών, θα συλλέγει, θα διαβιβάζει και θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, τις αναγκαίες πληροφορίες, ενώ θα επικοινωνεί και θα συνεργάζεται με τα υφιστάμενα συστήματα των εμπλεκομένων υπηρεσιών (πληροφορικός συντονιστικός ρόλος),καθώς επίσης θα συγκεντρώνει και θα προετοιμάζει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να είναι κατευθείαν και άμεσα διαθέσιμα στις εκτελωνιστικές διαδικασίες.

Τα οφέλη απ΄αυτή την διαδικασία θα είναι ο περιορισμός της διοικητικής γραφειοκρατίας, η άρση των εμποδίων στην δραστηριότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, η απελευθέρωση πόρων και η αυτοματοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών.

Παράλληλα το νέο νομοθετικό πλαίσιο μετατρέπει το Μητρώο Εξαγωγέων σε Μητρώο Εξαγωγών, για να δοθεί έμφαση στο τι εξάγεται και όχι στο ποιος εξάγει, ενώ η ενημέρωση των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα. Καταργείται η υποχρέωση ο εξαγωγέας να εγγράφεται σε ειδικό μητρώο στα Επιμελητήρια με επιπλέον κόστος (αρκεί η εγγραφή στο ΓΕΜΗ) και τοποθετεί θεσμικούς φορείς (όπως το cluster συνδέσμων ΠΣΕ – ΣΕΒΕ – ΣΕΚ) σε δύο επιτροπές: (α) για το Βραβείο Εξαγωγέα, ώστε να αναδειχθούν καλά παραδείγματα εταιριών με εξαγωγική δραστηριότητα, (β) για έλεγχο των εξαγωγών.

Εν τω μεταξύ στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» ως τις 14 Ιουνίου 2011 που ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις για την χρηματοδότηση τους, υπεβλήθησαν 828 επενδυτικές προτάσεις συνολικού προυπολογισμού 127.625.749,70 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη αντιστοιχεί σε 58.132.609,41 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως παρουσιάζει το πρόγραμμα που πρόκειται να δανειοδοτεί, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, μέχρι 200.000 ευρώ και για 4 μήνες, εξαγωγικές επιχειρήσεις που ασφαλίζονται στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Σ΄αυτό το πλαίσιο ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προσφορών που κατέθεσαν οι τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Αττικής, Marfin Bank, Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα, Emporiki Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Και σύντομα υπογραφούν συμβάσεις με τουλάχιστον 2 τράπεζες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.