Κατατέθηκε στη Βουλή το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μετά τις τροποποιήσεις που εισήγαγε το υπουργείο Περιβάλλοντος

Για 30 χρόνια η τακτοποίηση αυθαιρέτων - Ολο το νομοσχέδιο

Ως την «πιο ριζική ρύθμιση που έγινε ποτέ» εμφάνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το νομοσχέδιο για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, με την ψήφισή του, μετά και από τις αντιδράσεις βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, οι οποίοι ζήτησαν να μην ψηφιστεί αύριο Παρασκευή, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για να μελετήσουν οι βουλευτές τις τροποποιήσεις που επέφερε κ. Παπακωνσταντίνου στο σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με αυτές: ως προϋπόθεση για μεταβιβάσεις αυθαιρέτων που μπορούν να γίνουν από την δημοσίευση του νόμου -και όχι από την 1.1.2012 όπως προβλεπόταν αρχικά- ορίζεται μια υπεύθυνη δήλωση από ιδιοκτήτη και μηχανικό που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν έχουν γίνει αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτηρίου.

Επίσης, στην ρύθμιση για τα αυθαίρετα εντάσσονται τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί έως και την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, δηλαδή έως και την 28η Ιουλίου 2011 και όχι όπως είχε προβλεφθεί αρχικώς για όσα κατασκευάστηκαν μέχρι 28.4.2010.

Η επιβολή προστίμων αναστέλλεται για 30 χρόνια για τα εντός και για εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα και έτσι θεσπίζεται ενιαίος χρόνος αναστολής των κυρώσεων.

Προκειμένου να αποτραπεί τυχόν εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε αναστολή των κυρώσεων για 20 χρόνια για τα εντός σχεδίου αυθαίρετα και για 40 χρόνια για τα εκτός σχεδίου. Νέα διάταξη ορίζει ότι μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη του νέου νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός από τους Δήμους στους οποίους θα δηλώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές. Όσον αφορά τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα, αν ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν τα έχει συμπεριλάβει και μετά από τα 30 χρόνια, τότε τα αυθαίρετα θα διατηρούνται αν ο ιδιοκτήτης έχει αποκτήσει όμορο οικόπεδο ή τμήμα όμορου οικοπέδου για τη συμπλήρωση αρτιότητας, διαφορετικά θα πρέπει να ξαναπληρώσει πρόστιμο.

Ακόμη, προβλέπεται ότι θα μπορούν να μεταβιβαστούν τα αυθαίρετα προ του 1955 και όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιότερες ρυθμίσεις.

Ενώ για τα αυθαίρετα που είναι δεύτερη κατοικία θεσπίζονται δυο ζώνες: το πρόστιμο θα είναι υψηλότερο σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης όπως πχ. η Μύκονος και θα είναι χαμηλότερο σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης. Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συζήτηση με τους δημοσιογράφου, με τις νέες αλλαγές «τιμωρούνται περισσότερο εκείνοι που έχουν δεύτερη κατοικία σε ακριβή ζώνη». «Δηλαδή θα πληρώσει περισσότερα αυτός που έχει εξοχικό στη Μύκονο από αυτόν που έχει ένα σπίτι στο χωριό και παρουσιάζει κάποιες αυθαιρεσίες», σημείωσε.

Επίσης, ποσοστό έως 15% των προστίμων θα αποδίδεται στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης χωρίς να επιβαρύνονται οι ιδιόκτητες επιπροσθέτως για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που κανονικά θα βάρυναν την ανέγερση της αυθαίρετης κατασκευής.

Τα παράβολα ορίζονται για την ρύθμιση αυθαιρέτου είναι: 500 ευρώ για κατοικία 50 τ.μ. ή για κτίριο μοναδική κατοικία μέχρι 100 τ.μ., 1.000 ευρώ, για 51 – 100 τ.μ. ή για κύρια κατοικία από 101 – 200 τ.μ. 2.000 ευρώ, για κτίριο από 201 – 1.000 τ.μ., 4.000 ευρώ, από 1.001 – 2.000 τ.μ. και 6.000 ευρώ για κτίρια μεγαλύτερα από 2.000 τ.μ.
Ο φάκελος για την υπαγωγή στην ρύθμιση κατατίθεται από 1.10.2011 έως 30.11.2011 ενώ τα υπόλοιπα δικαιολογητικά εντός 4 μηνών.

Ακόμη, δημιουργείται μητρώο κατασκευών.

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος σχετικά με την μείωση των προστίμων «έγινε προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για περιπτώσεις πολυπαρανομίας στις οποίες το άθροισμα των προστίμων κατέληγε να είναι υπέρογκο», άφησε δε ένα περιθώριο να υπάρξει κάποια βελτίωση των κοινωνικών κριτηρίων τα οποία θεσπίστηκαν μόνον για τα ΑμεΑ και σε κάποιες άλλες ειδικές κατηγορίες. «Θα το συζητήσουμε και θα δούμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η ΝΔ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και όπως δήλωσε ο εισηγητής της κ. Κυρ. Μητσοτάκης «εμείς δεν λέμε “όχι” σε όλα, θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση», ενώ το ΚΚΕ δια της κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου έκανε λόγο για «δυσβάσταχτα και άδικα χαράτσια με την απειλή της κατεδάφισης». Ο ΛΑΟΣ συμφωνεί με τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, όμως συναρτά την τελική του στάση με το αν θα μειωθούν περαιτέρω τα πρόστιμα, καθώς θεωρεί ότι παραμένουν υψηλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει καθώς, όπως δήλωσε η κυρία Ηρώ Διώτη, το νομοσχέδιο το μεταξύ όλων των άλλων «καταργεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση για πολλές κατηγορίες μεγάλων έργων με πρόσχημα την πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ διευκολύνει τις επενδύσεις που είναι ανταγωνιστικές με το περιβάλλον και απεμπολεί τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.