Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βρέθηκε το εμβόλιο κατά της φαλάκρας!

Σεπτέμβριος 3rd, 2011 by Χρήστος Μίμης

Με τη χρήση λιπωδών κυττάρων από την κοιλιά οι επιστήμονες κατάφεραν να αναζωογονήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι

Εμβόλιο και άλλα σκευάσματα κατά της φαλάκρας θα είναι έτοιμα στα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Γέιλ

Εμβόλιο και άλλα σκευάσματα κατά της φαλάκρας τα οποία χρησιμοποιούν λιπώδη κύτταρα από την κοιλιά για να αναζωογονήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης τριχών στο κεφάλι θα είναι έτοιμα σε περίπου 5 χρόνια, αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου του Γέιλ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα των τριχών ελέγχονται από τους λιπώδεις ιστούς της περιοχής και έτσι με μια απλή προσθήκη ενός συγκεκριμένου τύπου λιπωδών κυττάρων στο δέρμα του κρανίου τα βλαστικά αυτά κύτταρα ξεκινούν να αναπτύσσονται και πάλι επαναφέροντας τη χαμένη τριχοφυΐα.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα από το Γέιλ παρατήρησε ότι μετά την προσθήκη των λιπωδών κυττάρων από την κοιλιά των ποντικών στην περιοχή του κεφαλιού, ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων γύρω από τους θύλακες των τριχών τετραπλασιάστηκε, ενώ άρχισαν να εκφύονται τρίχες.

Οι επιστήμονες μάλιστα προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα, καθώς εξέτασαν την αντίδραση στην προσθήκη λιπωδών κυττάρων του οργανισμού διαφόρων ποντικιών που είχαν εξ αρχής πρόβλημα με την ανάπτυξη τριχών, αφού οι θύλακες των τριχών τους είχαν παγιδευτεί σε μια κατάσταση “ύπνωσης”.

Με την προσθήκη λιποκυττάρων από υγιή ποντίκια σε ποντίκια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την τριχοφυΐα τους, τα τελευταία απέκτησαν κανονική ανάπτυξη των θυλάκων των τριχών τους σε περίπου 2 εβδομάδες.

Λιποκύτταρα
Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος λιποκυττάρων που χρησιμοποιείται παράγει 100 φορές περισσότερη ποσότητα μιας χημικής ουσίας (αυξητικού παράγοντα) απ’ ό,τι τα γειτονικά κύτταρα και ότι η έγχυση του εν λόγω αυξητικού παράγοντα στο δέρμα ποντικιών με προβληματική ή καθόλου τριχοφυΐα δίνει το έναυσμα για ανάπτυξη τριχών περίπου στο 86% των θυλάκων των τριχών της περιοχής.

Παρότι τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές θεωρούν ότι κι ο ανθρώπινος οργανισμός θα αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο. Ετσι, σύμφωνα με τη Βάλερι Χόρσλι του Πανεπιστημίου του Γέιλ: “Εάν καταφέρουμε τα λιποκύτταρα που προστίθενται στο δέρμα να ενεργοποιήσουν τα εν υπνώσει βλαστικά κύτταρα στη βάση των θυλάκων των τριχών, τότε ίσως δούμε και πάλι τρίχες να εκφύονται στην περιοχή”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ερευνητές αναφέρουν στη δημοσίευσή τους πως τα λιπώδη κύτταρα ίσως μπορούν να προσφέρουν στην αντιμετώπιση του σχηματισμού όγκων και στη θεραπεία πληγών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr

This entry was posted on Σάββατο, Σεπτέμβριος 3rd, 2011 at 14:05 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply