Με σοβαρότατες ελλείψεις σε βιβλία αναμένεται να αρχίσουν τα σχολεία σε λίγες μέρες, καθώς ο κύριος όγκος των τίτλων στα δημοτικά γυμνάσια και λύκεια δεν έχει ακόμη εκτυπωθεί αφού δεν έχει εγκριθεί ακόμη το σχετικό κονδύλι για την προμήθεια του χαρτιού.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Παιδείας γίνονταν αλλεπάλληλες συσκέψεις, ενώ με εγκύκλιο που εστάλη στους εκπαιδευτικούς δίνονται συστάσεις να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, όπου υπάρχουν τα σχολικά εγχειρίδια, και να δίνουν στους μαθητές το υλικό σε φωτοτυπίες ή σε ηλεκτρονική μορφή σε ψηφιακούς δίσκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο έτοιμοι είναι οι 15. Στα γυμνάσια από τους 178 τίτλους έτοιμοι είναι μόνον οι 5. Στα λύκεια από τους 207 τίτλους στις αποθήκες βρίσκονται οι 13, ενώ για την τεχνική εκπαίδευση από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26.

Εργαζόμενοι στον Οργανισμό Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων υποστηρίζουν ότι η έγκριση των κονδυλίων καθυστέρησε λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς τέσσερα υπουργεία που είναι υπεύθυνα δεν κατάφεραν να συντονιστούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην παραγγελθεί το χαρτί για να τυπωθούν τα βιβλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η έγκριση για την εκτύπωση δίνεται συνήθως στα μέσα της άνοιξης, εφέτος δόθηκε στα τέλη Ιουνίου και για τα βιβλία που έχουν τυπωθεί μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί το περίσσευμα του χαρτιού από την προηγούμενη χρονιά.

Η σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού δεν έχει ακόμη υπογραφεί από το ελεγκτικό συνέδριο. Μόλις αυτό συμβεί θα και από τη στιγμή που θα γίνει η παραλαβή του χαρτιού θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για την εκτύπωση και τη διανομή των βιβλίων στα σχολεία.

Για τα 45 εκατομμύρια τεύχη των 1.200 τίτλων σχολικών βιβλίων απαιτούνται 15.000 τόνοι χαρτί, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.