Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Λιβύη: Διχασμένοι οι Καντάφι

Σεπτέμβριος 1st, 2011 by Χρήστος Μίμης

Διχασμένοι οι Καντάφι

Μήνυμα για αντίσταση των οπαδών του καθεστώτος έστειλε ο Σαΐφ αλ Ισλαμ, γιος του υπό διωγμόν Λίβυου συνταγματάρχη. Ο Σαΐφ που θεωρείτο ο επικρατέστερος διάδοχος του πατέρα του, ανέφερε σε ηχητικό μήνυμα του, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai της Δαμασκού, ότι βρίσκεται στα περίχωρα της Τρίπολης ετοιμάζοντας αντεπίθεση και πρόσθεσε: “Αν βρεθείτε μπροστά στον εχθρό, πολεμήστε τον. Ο ηγέτης είναι καλά”.

Από την άλλη πλευρά όμως ο αδελφός του Σαάντι δηλώνει έτοιμος να παραδοθεί με σκοπό να σταματήσει η αιματοχυσία στη Λιβύη και χαρακτήρισε “αδελφούς” τους εξεγερμένους κατά του πατέρα του Μουαμάρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Al Arabiya”.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Χαφίζ Γόγκα σχολίασε τις δηλώσεις του Σαΐφ αλ Ισλάμ λέγοντας ότι “ζει σε ένα όνειρο” και πως “η μοναδική νίκη που είναι κοντά είναι εκείνη της επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου”. Ο ίδιος διέψευσε τους ισχυρισμούς του υιού Καντάφι περί 20.000 ενόπλων, οι οποίοι βρίσκονται στη Σύρτη έτοιμοι να πολεμήσουν και πρόσθεσε: “Το τέλος του καθεστώτος θα έρθει σύντομα και ο Καντάφι και οι γιοι του θα παρουσιαστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης”.

Την ίδια στιγμή οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν τόσο το “κυνήγι” για τον εντοπισμό του Καντάφι, του οποίου τα ίχνη μάλλον έχουν χαθεί, όσο και για τη σύλληψη άλλων μελών του καθεστώτος. Το βράδυ της τετάρτης, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι συνελήφθη ο Αμπντελατί Ομπέιντι, υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος, στο αγρόκτημα του στο προάστιο Ζανζουρ δυτικά της Τρίπολης.

Σήμερα συνεδριάζει στο Παρίσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών η Ομάδα Επαφής της Λιβύης με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Η Μόσχα αναγνώρισε σήμερα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο προσπαθώντας να αυξήσει την επιρροή της στην μετά – Καντάφι εποχή καθώς η Ρωσία έχει σημαντικά συμφέροντα στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης, τα οποία έχουν τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της αρχικής στάσης της ρωσικής διπλωματίας έναντι των εξεγερμένων.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι εξασφάλισαν την αποδέσμευση 1,5 δισ. ευρώ από τις λιβυκές καταθέσεις που είχαν “παγώσει” αμέσως μετά την εξέγερση, ενώ τα χρήματα αυτά θα παραδοθούν στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

This entry was posted on Πέμπτη, Σεπτέμβριος 1st, 2011 at 15:39 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply