Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι αυτή θα είναι η συνέπεια της ανταλλαγής ομολόγων

Μ«Θα υποβαθμιστεί ξανά η Ελλάδα», επιμένει η Fitchόλις γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την Ελλάδα της προσφοράς στους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή των ομολόγων τους το αξιόχρεο της χώρας θα υποβαθμιστεί στην κατηγορία C από CCC που είναι σήμερα, ξαναχτυπά η Fitch υπενθυμίζοντας την πιεστική στάση των οίκων αξιολόγησης.

Θα ακολουθήσει, συνεχίζει, και νέα υποβάθμιση σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας την ημέρα λήξης του προγράμματος, ενώ η νέα αξιολόγηση θα δοθεί μετά την έκδοση των νέων ομολόγων που θα πάρουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Κατά τ’ άλλα -σε μια κρίση μεγαλοψυχίας μάλλον- η Fitch υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να ξαναγίνει φερέγγυα με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου, τις οποίες πάντως κρίνει ανεπαρκείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και από τους άλλους Οίκους Αξιολόγησης που επίσης είχαν εναντιωθεί σθεναρά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του για την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ξαναγίνει φερέγγυα μετά τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρέους της, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.

Οι προκλήσεις, ωστόσο, για το νέο πρόγραμμα βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα παραμείνουν πολύ μεγάλες, προσθέτει η έκθεση.

Ο Fitch σημειώνει ότι οι νέες αξιολογήσεις για το αξιόχρεο της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών, θα είναι πιθανότατα στη χαμηλή μη επενδυτική κλίμακα (low non-investment grade).

Επαναλαμβάνει, με βάση τα όσα έχει ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούνιο, ότι θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία C από CCC που είναι σήμερα, μόλις γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την Ελλάδα της προσφοράς στους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή των ομολόγων τους.

Στη συνέχεια, την ημέρα που θα λήγει η περίοδος της ανταλλαγής των ομολόγων, ο Fitch θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε περιορισμένη χρεοκοπία, ενώ η νέα αξιολόγηση θα δοθεί μετά την έκδοση των νέων ομολόγων που θα πάρουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους συνολικά της Ευρωζώνης, ο Fitch αναφέρει ότι, αν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 21 Ιουλίου, αποτελούν θετικά βήματα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υπολείπονται μίας συνολικής λύσης για την κρίση εμπιστοσύνης στην περιοχή της.

Προσθέτει, ότι έως ότου υπάρξει ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, φαίνεται πιθανό ότι θα υπάρχουν και άλλα επεισόδια στις διακυμάνσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Επιπλέον, οι χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορεί να μην έχουν άνεση χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή τους, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης της αγοράς.

Ο Fitch θεωρεί ότι η αύξηση της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του στη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι μία σημαντική αύξηση των πόρων του ή η στήριξη με άλλα εργαλεία πολιτικής των προβληματικών χωρών θα βοηθήσει να μειωθούν τα spreads στις αποδόσεις των ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς στην ευρωζώνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.