Το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Παναγίας Τορνικίου, στην Παναγιά Γρεβενών, επισκέφθηκε την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, κ. Γεώργιος Δασταμάνης. Ο κύριος Δασταμάνης είχε συνάντηση με τον διευθυντή της ΔΕΗ και υπεύθυνο κατασκευής του φράγματος, κύριο Κώστα Παπαϊωάννου και τον αρχιτέκτονα και επιβλέποντα του έργου κύριο Δημήτριο Κορρέ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την εξέλιξη των εργασιών μετακίνησης του μνημείου.
Οι εργασίες μετακίνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, συγκεκριμένα την Πέμπτη έγινε η ανύψωση του ναού από το έδαφος κατά μερικά εκατοστά, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η ανάβαση του στον παρακείμενο λόφο.
Η μονή που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, βάρους 300 τόνων, βρίσκεται επάνω σε ράγες, 10 εκατοστά από το έδαφος. Σύντομα πρόκειται να διανύσει μια απόσταση 127 μέτρων για να τοποθετηθεί στη νέα της θέση, 27 μέτρα ψηλότερα σε σχέση με το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.

Η τελική εντολή εκκίνησης θα δοθεί από το μελετητή και επιβλέποντα του έργου, αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ. Χρηματοδότης του έργου είναι η ΔΕΗ, με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ, ενώ ανάδοχος είναι η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.