Η ιστορική εξέλιξη των δύο τραπεζών, της Alpha Bank που είναι η δεύτερη αρχαιότερη -μετά την Εθνική Τράπεζα- της χώρας και της Eurobank που ξεκίνησε τη δυναμική πορεία της το 1990

Η Alpha Bank, – η δεύτερη αρχαιότερη εν λειτουργία τράπεζα στη χώρα- έχει ιστορία 132 χρόνων. Ξεκίνησε το 1879 όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, δημιούργησε μια εμπορική επιχείρηση στην Καλαμάτα. Το 1918 το τραπεζικό τμήμα του οίκου “Ι. Φ. Κωστοπούλου” μετονομάστηκε σε “Τράπεζα Καλαμών” και το 1924 η έδρα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η Τράπεζα ονομάσθηκε “Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως”. Το 1947 η επωνυμία μετατράπηκε σε “Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως”, το 1972 σε “Τράπεζα Πίστεως” και τον Μάρτιο του 1994 σε Alpha Τράπεζα Πίστεως.

Το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τραπέζης με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως.

Η τράπεζα που προέκυψε από ονομάστηκε Alpha Bank και είναι από τότε μια από τις μεγαλύτερες της χώρας με πάνω από 900 καταστήματα, ενώ ο όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται και στη διεθνή τραπεζική αγορά, με παρουσία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην π.Γ.Δ.Μ. και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990, αρχικά ως «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» με στόχο κυρίως τις επενδυτικές υπηρεσίες, αλλά με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στη χώρα άλλαξε στρατηγική.

Το 1996 η μητρική της εταιρία Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) SA. Εξαγόρασε την Interbank Ελλάδος. Το 1997 Eurobank και Interbank συγχωνεύθηκαν και εξαγόρασαν το δικτύο καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA, ενώ ένα χρόνο μετά εξαγόρασαν το ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης.

Στη συνέχεια η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας. Το 1999 η Τράπεζα Κρήτης μεταβιβάστηκε στην EFG Eurobank καθώς και συγχωνεύθηκαν οι δραστηριότητες EFG Eurobank – Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών, ενώ έγινε δημόσια προσφορά μετοχών και εισαγωγή της EFG Eurobank στο Χ.Α. Την ίδια χρονιά η CEH απέκτησε το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας και την επόμενη συγχωνεύθηκαν και μετονομάστηκε σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε.

Βασικός μέτοχος της Eurobank EFG είναι ο διεθνής τραπεζικός όμιλος EFG Group του ομίλου Λάτση, ο οποίος στα τέλη της περασμένης χρονιάς διέθετε ίδια κεφάλαια ύψους 6,7 δισ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 104 δισ. ευρώ, ανθρώπινο δυναμικό άνω των 25.000 ατόμων σε περισσότερες από 40 χώρες.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.