Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας

Ν.Δ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά
Ο Αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ, Ιωάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά: “Ενώ σε λίγες μέρες ξεκινάει η εφαρμογή της επαχθούς φορολόγησης με 23% στο χώρο της εστίασης, η Κυβέρνηση δείχνει να παραμένει αμετανόητη και προσηλωμένη στην εξοντωτική υπερφορολόγηση και αύξηση κατά 156% (από 9% σε 23%) του ΦΠΑ. Επιδεικτικά αδιαφορεί για τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης, που προβλέπουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Συνέπειες όπως, νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, επιπλέον διόγκωση της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού εθνικού μας προϊόντος.Έτσι αποδεικνύεται έμπρακτα ότι όλες μέχρι σήμερα οι εξαγγελίες περί κατάργησης ή μη εφαρμογής του μέτρου, δεν ήταν παρά μόνο έωλες και παραπλανητικές υποσχέσεις”.

ΚΚΕ:  ‘Η κυβέρνηση συνεχίζει να χτυπά με φορολογικές βαριοπούλες
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για σφυροκόπημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα αναφέρει: “Η κυβέρνηση συνεχίζει να χτυπά με φορολογικές βαριοπούλες τη λαϊκή οικογένεια, τα μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις, ενώ προστατεύει ή χαϊδεύει τους μεγάλους επιχειρηματίες στον τουρισμό και τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απαντήσουν με κοινό αγώνα απαιτώντας να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να μειωθεί δραστικά η φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, να επανέλθει στο 45% ο συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις”.

ΛΑΟΣ: “Οι ερασιτεχνισμοί βλάπτουν σοβαρά την υγεία της οικονομίας”
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: “Από εδώ και πέρα κάνουν τόσο δύσκαμπτη τη ζωή μας ώστε για να παραγγείλεις μια γκαζόζα σε καφετέρια θα πρέπει να έχεις μαζί σου κομπιουτεράκι…Παίρνουν ένα μέτρο που δεν πρόκειται να έχει ζωή παρά μόνο λίγων εβδομάδων. Οι ερασιτεχνισμοί βλάπτουν σοβαρά την υγεία της οικονομίας”.

ΣΥΝ: Να αποσυρθεί το μέτρο
“Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χαϊδεύει τους μεγαλοφοροφυγάδες και ευνοεί με φοροελαφρύνσεις τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυξάνει την κοινωνικά άδικη έμμεση φορολογία, καταδικάζοντας σε λουκέτο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση. Απαιτείται η απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου και η ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, στην κατεύθυνση της αναδιανομής του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών και των αγροτών”, αναφέρει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.

ΔΗΜΑΡ: Λαθεμένη επιλογή η αύξηση του ΦΠΑ
“Όσο η κυβέρνηση θα επιμένει στην καταστροφική επιλογή της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, τόσο θα αυξάνονται τα λουκέτα στην αγορά, θα μεγαλώνει η ύφεση, θα οξύνεται η ανεργία. Είναι αδιανόητη και ακατανόητη η επιμονή σε μια αυτονόητα λαθεμένη επιλογή!”, αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

Δημοκρατικη Συμμαχία: Το μπαράζ φόρων δεν θα φέρει νέα έσοδα
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη φορολογία, εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή τις διευκρινίσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Ζαφειριάδης δήλωσε: “Η κυβέρνηση ακόμη και με τις σημερινές διευκρινίσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενισχύει τη σύγχυση στην αγορά. Αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι το μπαράζ φόρων δεν πρόκειται να αποδώσει νέα έσοδα. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξοντώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν θέλει και δεν μπορεί να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες δαπάνες του κράτους.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του σημειώνει:”Το μέτρο θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα, σε απολύσεις προσωπικού και σε μείωση τελικά των εσόδων του εισπρακτικού μηχανισμού από τον κλάδο της εστίασης” και καλεί την πολιτεία να αναθεωρήσει την απόφασή της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.