Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Μυστικά κονδύλια»…

Αύγουστος 27th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Λίγες λέξεις για τα «μυστικά» κονδύλια

1. Δεν υπάρχει στον κόσμο καθεστώς και κυβέρνηση, σίγουρα και κόμμα ή συνδικαλιστική εργοδοτική ή εργατική οργάνωση, που να μην προβλέπει τέτοια κονδύλια. Γενικό πρόσχημα, οι «εθνικοί λόγοι» που υπάρχουν φυσικά αλλά υπάρχουν και όλοι οι άλλοι. Λυπάμαι, αλλά η δήλωση για πλήρη κατάργησή τους εδώ, δεν πείθει. Δεν πείθει επίσης και η δήλωση ότι δεν βρέθηκαν κατάλογοι «δικαιούχων». Εκτός κι αν έχει το νόημα του «προσέξτε»!

2. Το 1963, κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου είχε υποσχεθεί να δώσει στη δημοσιότητα τους καταλόγους των «τυχερών». Το έπραξε, εν μέρει. Αποκαλύφθηκε ποιοι «τα έπιαναν» για να μας διδάσκουν διευρυμένο αντικομμουνισμό που περιλάμβανε δηλαδή όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Μαζί όμως με αυτούς τους αγύρτες, που τέσσερα χρόνια μετά δικαιώθηκαν από τη χούντα, κάηκαν και άλλοι που είχαν εισπράξει διάφορα ποσά για να τα μεταβιβάσουν λ. χ. στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

3. Μυστικά κονδύλια δεν διέθετε μόνο η προεδρία της Κυβέρνησης αλλά και το ΥΠΕΞ. Σε ορισμένες περιόδους χρησίμευσαν όχι για να κατατροπώσουμε τους εχθρούς του έθνους αλλά, κυρίως, για να προβληθούν εκκολαπτόμενοι ηγέτες. Σε μια δεδομένη στιγμή τα κονδύλια αυτά αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Όσο και ο αριθμός των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο ΥΠΕΞ.

4. Καμιά έρευνα δεν επέτρεψε από τότε να αποκαλυφθούν οι ευεργετημένοι. Μια ματιά στις δεκάδες πολυτελών εκδόσεων της εποχής για το «μακεδονικό» (άχρηστες οι περισσότερες για διεθνή «ενημέρωση», καθότι στα ελληνικά) αποκαλύπτει πολλά. Αλλά υπάρχουν και οι αργομισθίες…

5. Μυστικά κονδύλια σπαταλήθηκαν και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όχι από την κυβέρνηση αλλά από την οργανωτική επιτροπή τους. Έξω από τα σύνορα αλλά και εδώ : στόχος, να μην προβάλλεται η άποψη όσων δεν τους ήθελαν. Για τον ίδιο λόγο αρκετοί πολίτες έφαγαν και ξύλο.

6. Η ΚΥΠ – ΕΥΠ πώς λειτουργεί και πώς ανταμείβει τους εξωτερικούς ή τους έκτακτους συνεργάτες της;

7. Υπάρχουν φυσικά και οι «ιδιωτικές χορηγίες»… Το χειρότερο :κυριαρχεί σε πολλούς η εντύπωση ότι οι δημοσιογράφοι, γενικώς, είναι αργυρώνητοι, τα «πιάνουν» και είναι έτσι «παπαγαλάκια». Και αυτό είναι ανυπόφορο για τους περισσότερους: πώς να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες;

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ

somerit@otenet.gr

This entry was posted on Σάββατο, Αύγουστος 27th, 2011 at 10:43 and is filed under ΑΡΘΡΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply