«Μετεξεταστέα» μία στις τρεις εφορίες της επικράτειας για τον Ιούνιο του 2011

Στην «ουρά» για έλεγχο από τις ΔΟΥ 358.000 φορολογικές υποθέσεις«Μετεξεταστέες» έμειναν τον Ιούνιο του 2011 αρκετές εφορίες σε ολόκληρη την επικράτεια τη στιγμή που το κράτος αναζητά έσοδα προκειμένου να μειωθεί το διογκωμένο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» που ξεπερνά τα 3,4 δισ. ευρώ , ενώ εκκρεμούν για έλεγχο 358.000 φορολογικές υποθέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία για την απόδοση των 34 μεγάλων εφοριών που εισπράττουν το 70% του συνόλου των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία για ορισμένες εφορίες είναι απογοητευτικά ενώ άλλες απλώς λειτουργούν. Από τη μεριά τους οι εφοριακοί δηλώνουν ότι δεν έχουν κατεβάσει τα μολύβια ούτε πραγματοποιούν λευκή απεργία και αποδίδουν την όλη κατάσταση στον περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων καθώς χιλιάδες είναι εκείνοι που τα δύο τελευταία χρόνια βγήκαν στη σύνταξη για να προλάβουν τις δυσμενείς αλλαγές του ασφαλιστικού.

Όσον αφορά στα στοιχεία για τον αριθμό των προσωρινών ελέγχων ανά υπάλληλο σε σύνολο 34 εφοριών μόλις 3 ήταν εκείνες που πραγματοποίησαν από έναν έλεγχο ανά υπάλληλο, ενώ υπάρχουν εφορίες όπως η εφορία Ψυχικού που δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας έλεγχος. Στις υπόλοιπες 31 εφορίες οι έλεγχοι κινήθηκαν σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα. Επίσης, ενας ακόμη δείκτης που δείχνει ότι οι εφορίες υπολειτουργούν και δεν αποδίδουν τα προβλεπόμενα είναι εκείνος που αφορά την πρόοδο προσωρινών ελέγχων. Από τις 34 εφορίες οι 12, δηλαδή μία στις τρεις δεν κατάφεραν να ελέγξουν τον αριθμό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που τους ανατέθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμη, απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τα μέτρα που έχουν λάβει οι εφορίες προκειμένου να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ την πλάτη έχουν γυρίσει στις μεγάλες εφορίες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και άλλες φορολογικές εκκρεμότητες.
Τέλος, ελάχιστες είναι οι εφορίες που χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης στους φορολογούμενους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το μέτρο των κατασχέσεων.

Ντίνος Σιωμόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.