Στάση αναμονής τηρούν οι ιδιοκτήτες ταξί που περιμένουν τις προτάσεις του Γιάννη Ραγκούση για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους τις επόμενες ημέρες. Οι αυτοκινητιστές έχουν πάρει απόφαση να μην απεργήσουν ως τις 5 Σεπτεμβρίου ελπίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα λάβει υπόψιν τα αιτήματά τους.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος με δραστικό τρόπο, επιτρέποντας την έκδοση νέων αδειών και βάζοντας τέλος στο αδιαφανές καθεστώς αγοραπωλησίας αδειών και επεκτείνοντας την παροχή μεταφορικού έργου των ταξί και σε άλλους τομείς. Ουσιαστικά ο υπουργός Μεταφορών θέλει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των ταξί ανοίγοντας τον δρόμο για την χρέωση μέσω κομίστρου σε οχήματα περισσοτέρων θέσεων και τη μίσθωση τουριστικών οχημάτων με οδηγό.

Από τη μεριά τους οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν αποφασίσει να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι περιμένουν να ανοίξει τα χαρτιά του ο υπουργός. Προειδοποιούν ωστόσο ότι αν ο κ. Ραγκούσης δεν ρίξει νερό στο κρασί του και δεν κάνει δεκτές τις προτάσεις τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα και ενώ ο νόμος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιουλίου, η απελευθέρωση δεν έχει γίνει ακόμη πράξη και σε άλλους κλάδους. Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκεται η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγατζήδων η οποία θα ολοκληρωθεί το 2013 καθώς καθυστερεί η δημιουργία εταιριών από τους ιδιοκτήτες – κατόχους παλαιών αδειών, καθώς δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί στις περιφέρειες οι επιτροπές που θα κάνουν την αποτίμηση για το εισφερόμενο κεφάλαιο.

Στο επάγγελμα των δικηγόρων, οι αλλαγές ήταν περισσότερο τυπικές και όχι ουσιαστικές. Την ελάχιστη αμοιβή αντικατέστησε το ποσό αναφοράς που δεν σημαίνει μείωση στο κόστος δικαιοσύνης για τον πολίτη. Το μόνο όφελος προκύπτει από την κατάργηση των εδαφικών περιορισμών καθώς πλέον αν έχουν δικαστήριο σε άλλη πόλη δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δυο δικηγόρους. Όσο για την δυνατότητα των δικηγόρων να συμμετέχουν σε εταιρίες που λειτουργούν σε άλλη έδρα από αυτήν που έχουν δηλώσει οι ίδιοι, η υπουργική απόφαση εκκρεμεί ακόμη.

Εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμη στους συμβολαιογράφους σε ο,τι αφορά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό της αναλογικής αμοιβής τους και όχι μόνο. Ο νόμος για την απελευθέρωση δεν εφαρμόζεται πλήρως ούτε στην περίπτωση των μηχανικών ενώ η σύγχυση με το ουσιαστικό άνοιγμα ή μη είναι εμφανής σε δεκάδες ακόμη επαγγέλματα που άνοιξαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.