Θα μείνω ως το τέλος διαμηνύει ο Καντάφι…

Ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να διαπραγματευτεί την αποχώρησή του από την εξουσία και κινδυνεύει να σκοτωθεί, δήλωσε χθες ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ενώ ο Μουάμαρ Καντάφι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα παραδοθεί και θα παραμείνει στην Τρίπολη μέχρι τέλος και θα βγει “νικητής” από τη μάχη στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Τζαλούντ, ο οποίος διέφυγε την Παρασκευή από την Τρίπολη και τάχθηκε στο πλευρό των Λίβυων αντικαθεστωτικών, ο Καντάφι “δεν έχει κανένα μέσο για να εγκαταλείψει την Τρίπολη. Όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. Μπορεί να φύγει μόνον βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας και πιστεύω ότι αυτή η πόρτα έχει κλείσει”.
“Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο για τον Καντάφι να παραδοθεί και δεν είναι σαν τον Χίτλερ να έχει το θάρρος να αυτοκτονήσει. Δεν πιστεύω σε μια εξέλιξη της κατάστασης στην Τρίπολη που θα του επιτρέψει να επιζήσει”, προσέθεσε στις δηλώσεις που έκανε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TG3.

Νωρίτερα χθες σε ηχητικό του μήνυμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε ότι δεν θα παραδοθεί και θα εξέλθει “νικητής” από τη μάχη στην Τρίπολη.
Επρόκειτο για το δεύτερο μήνυμά του σε λιγότερο από 24 ώρες.
“Δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη στις δυνάμεις κατοχής και στους πράκτορές τους. Είμαι μαζί σας στη μάχη αυτή”, δήλωνε ο Λίβυος ηγέτης και προσέθετε: “Δεν θα παραδοθούμε ποτέ και χάρη στο Θεό θα εξέλθουμε νικητές”.

Ο Καντάφι καλούσε εξάλλου τους υποστηρικτές του να “προελάσουν στην Τατζούρα κατά δεκάδες χιλιάδες για να απωθήσουν τους πράκτορες των αποικιοκρατών”.
Φοβάμαι ότι αν τους αφήσετε θα καταστρέψουν την Τρίπολη”, σημείωνε και προσέθετε ότι θα παρείχε όπλα στους υποστηρικτές του για να απωθήσουν τους αντικαθεστωτικούς.

Βαρύς ο φόρος αίματος
Χίλιοι τρακόσιοι νεκροί, μέσα σε μόλις ένα 24 ώρο, είναι ο βαρύς απολογισμός του πολέμου που μαίνεται στη Λιβύη, ενώ σήμερα η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι παραδόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών.
Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε πως ο Σείφ αλ – Ισλάμ, ο ένας εκ των γιών του Καντάφι, συννελήφθη. Την επιβεβαίωση έκανε με μηνυμά του, ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβούλιου, Μουσταφά Αμπελτζαλίλ.

“Βρίσκεται υπό την προστασία ενισχυμένης φρουράς, καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη” επεσήμανε ο Μουσταφά Αμπελτζαλίλ, σε συνέντευξη που έδωσε από τη Βεγγάζη, και το τηλεοπτιό δίκτυο Κατάρ Αλ – Τζαζίρα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της Λιβύης.

Σήμερα τo πρωί, οι εξεγερμένοι ανέφεραν πως ξεκίνησαν την πρώτη τους επίθεση στην Τρίπολη:
«Σχεδιάσαμε αυτήν την επιχείρηση μαζί με το ΝΑΤΟ, τους Άραβες συνεργάτες μας και τους μαχητές μας στην Τρίπολη» δήλωσε στο Al Jazeera ο επικεφαλής του Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών Μουσταφά Αμπντέλ-Τζαλίλ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η ημέρα για την έναρξη της επίθεσης, χθες, επελέγη ώστε να συμπίπτει με την 20η ημέρα του Ραμαζανιού, την έναρξη της επίθεσης στη Μέκκα.
Την ίδια στιγμή, δυνάμεις που πρόσκειται στον Καντάφι αντεπιτέθηκαν στο λιμάνι της Μπρέγκα -το οποίο ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί- προκαλώντας αρκετές απώλειες στις τάξεις των εξεγερμένων, όπως παραδέχονται οι δεύτεροι.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.