Δωμάτια στη μισή τιμή, καλύτερη εξυπηρέτηση και πιο χαλαροί ρυθμοί για αυτούς που ξέρουν τι θέλουν – 9 λόγοι για να προτιμήσω τον Σεπτέμβριο…

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, λένε τέτοιες μέρες οι περισσότεροι. Λίγες ημέρες ακόμα- τέλος Αυγούστου γαρ- και πίσω στο γραφείο, στο σπίτι, στο σχολείο. Διακοπές τέλος.Ο κανόνας ωστόσο έχει την εξαίρεσή του. Και τα τελευταία χρόνια η…εξαίρεση επιλέγεται από όλο και πιο πολλούς και τείνει και αυτή να γίνει κανόνας. Οι διακοπές τον Σεπτέμβριο συνδέονται όλο και περισσότερο με την ποιότητα των υπηρεσιών και οι αδειούχοι του πιο…καλοκαιρινού μήνα του φθινοπώρου,οι οποίοι θεωρούνται και πιο εκλεκτικοί, αυξάνονται.

Τα συν δεν είναι λίγα: Παραλίες όπου δεν γίνεται πατείς με πατώ σε, φαγητό περιποιημένο και στην ώρα του, δρόμοι χωρίς το εκδρομικό μποτιλιάρισμα του Αυγούστου και η φύση στα καλύτερά της, στο μεταίχμιο ανάμεσα σε δύο εποχές,όταν όλα αλλάζουν με χαλαρούς πλην εναλλασσόμενους ρυθμούς προσφέροντας πραγματική απόλαυση. Υπάρχουν βέβαια και πιο πρακτικοί λόγοι, όπως οι χαμηλότερες- και στην πραγματικότητα περισσότερο ρεαλιστικές- τιμές σε καταλύματα και υπηρεσίες. Για όσους έχουν την υπομονή να περιμένουν όλο το καλοκαίρι, ο Σεπτέμβριος κρύβει ευκαιρίες και δυνατότητες. Τελικά το «να πηγαίνεις όταν οι άλλοι έρχονται» έχει τη χάρη του. 

Η κυρία Κατερίνα Πανά, ιδιωτική υπάλληλος, είναι από τους τυχερούς ή υπομονετικούς- αναλόγως πώς το βλέπει κάποιος- η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τις διακοπές της. « Για εμένα οι διακοπές τον Σεπτέμβριο δεν είναι επιλογή,στην εταιρεία που δουλεύω οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδιαιτέρως πιεσμένοι.Ετσι η άδειά μου ξεκινά συνήθως τις πρώτεςημέρες του Σεπτεμβρίου. Δεν είναι όμως κάτι που δεν μου αρέσει, ίσαίσα. Μπορώ να διαλέξω χωρίς βιασύνες το πού θα πάω.Ξέρω ότι θα περάσω πιο όμορφα.Ξέρω ότι θα τύχω καλύτερης εξυπηρέτησης. Και βέβαια ξέρω ότι για όλα αυτά δεν θα χρειαστεί να πληρώσω τα μαλλιά της κεφαλής μου» λέει στο «Βήμα». « Εχει τύχει να μείνω σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο πληρώνοντας 50 ευρώ το δίκλινο» συμπληρώνει.

Το να μεταθέσεις τις διακοπές σου για τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει μόνο χαλαρότερες διακοπές. « Κάθε χρόνο παραθερίζω στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.Ετσι κινούμαι στην Αθήνα Ιούλιο και Αύγουστο,όταν ο κόσμος λείπει και η ζωή γίνεται πιο εύκολη· είναι σαν διακοπές πριν από τις διακοπές» λέει ο κ. Γιάννης Κωνσταντόπουλος , ιδιωτικός υπάλληλος. « Σημειωτέον ότι η Αθήνα που έζησα εφέτος το καλοκαίρι ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ακόμα και στην κορύφωση τηςσεζόν,το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, έβλεπες αρκετά αυτοκίνητα στον δρόμο.Δείγμα ότι λόγω της κρίσης αρκετοί δεν έφυγαν,ή αν έφυγαν το έκαναν για λίγες ημέρες και για κοντινούς προορισμούς.Αλλά ακόμα κι έτσι η πόλη ήταν άδεια ». Το να παίρνεις πάντως την άδειά σου στο τέλος της σεζόν έχει και μια άλλη ανταμοιβή, ψυχολογικού χαρακτήρα. « Οταν οι άλλοι θα γυρίζουν, εγώ μόλις θα ξεκινάω» σχολιάζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Παρόμοια αντίληψη έχει και η Αθανασία , 29 ετών, ιδιωτική υπάλληλος, η οποία θα παραθερίσει με τον αρραβωνιαστικό της στη Σίφνο. « Θα μείνουμε σε δωμάτιο προς 65 ευρώ, το οποίο στη φουλ σεζόν, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου,έχει σχεδόν διπλάσια τιμή.Είναι ένα κίνητρο,όχι όμως το μόνο » λέει στο «Βήμα». « Οταν πηγαίνω διακοπέςθέλω να πηγαίνω διακοπές,δεν θέλω να μεταφέρω τους ρυθμούς της ζωής μου από την Αθήνα στο νησί».

Μαζί της συμφωνεί και η κυρία Λίτσα Κύρκου, εκπαιδευτικός που μόλις συνταξιοδοτήθηκε. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επισκεφτεί τη Σχοινούσα. « Από εδώ και μπρος θα έχω τη δυνατότητα να αποφεύγω την πολυκοσμία,την αισχροκέρδεια και τους καύσωνες του Αυγούστου. Τα επόμενα χρόνια σκοπεύω να επισκεφτώ τους περισσότερος από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στις Κυκλάδες,πάντα όμως εκτός σεζόν. Αρκεί να μηβρέχει…».

Η διαφορά μεταξύ της φουλ σεζόν και του Σεπτεμβρίου στις τιμές των καταλυμάτων υπολογίζεται γενικά περίπου στο 15%-20%. Πάντως « είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης » επισημαίνει ο κ. Φιορεντίνος. « Τον Οκτώβριο μπορεί να βρει κάποιος δωμάτια ακόμα και στη μισή τιμή σε σχέση με τον Αύγουστο».

Σε άλλα νησιά οι ευκαιρίες είναι ακόμη μεγαλύτερες. « Οι τιμές είναι μειωμένες κατά περίπου 20% σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο και κατά 30%-40% σε σχέση με τη φουλσεζόν» λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πάρου και Αντιπάρου κ. Παναγιώτης Αμπατζής. Ωστόσο, όπως προσθέτει, « δυστυχώς όσον αφορά την πληρότητα δεν έχουμε φτάσει σταεπιθυμητά επίπεδα». Εκπτώσεις δεν κάνουν μόνον οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων. « Ενα αυτοκίνητο που τον Αύγουστο δίνεται προς 50 ευρώ την ημέρα, τον Σεπτέμβριο, ανάλογα και το διάστημα που θέλει να το χρησιμοποιήσει κάποιος,μπορεί να στοιχίσει τα μισά» λέει η κυρία Θεοδώρα Λουκή, υπεύθυνη σε κατάστημα ενοικίασης αυτοκινήτων σε νησί των Κυκλάδων.

Φθηνότερο φαγητό

Οι μειωμένες τιμές ίσχυαν ως τώρα και στις άλλες παροχές, όπως η εστίαση και η διασκέδαση. Εφέτος όμως, ελέω της αύξησης από 1ης Σεπτεμβρίου του ΦΠΑ, αυτές οι μειώσεις δεν είναι παντού εξασφαλισμένες, ανάλογα και με τη στάση που θα τηρήσουν οι επιχειρηματίες. «Εμείς συνηθίζουμε να κάνουμε εκπτώσεις τον Σεπτέμβριο· για παράδειγμα η τιμή στα “πρώτα ψάρια” πέφτει από τα 75 στα 55 ευρώ το κιλό» λέει ο κ. Ευγένιος Χαμηλοθώρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Μπαρμπαρόσα» στην Πάρο. «Παρ΄ όλα αυτά, οι δουλειές κάθε άλλο παρά άσχημα πηγαίνουν.

Αλλωστεο κόσμος που έρχεται στο νησί τον Σεπτέμβριο έχει συνήθως αυξημένες οικονομικές δυνατότητες και είναι πιο “γκουρμέ”».

Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης

«Ο γλυκός μου Σεπτέμβρης της Ανδρου»

«Εζησα τα εφηβικά μου χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί το γλυκό καλοκαιρινό φως που σε λούζει χωρίς να έχει την επιθετικότητα του Ιουνίου και του Ιουλίουτο συγκρατώ ακόμη σαν δώρο του Αυγούστου.Μεγαλώνοντας,όταν έφυγα για την Αθήνα και μετά στηνΑνδρο, όπου συχνάζω τα τελευταία 20 χρόνια και την έχω σαν δεύτερη πατρίδα μου,άρχισα να εισπράττω αυτό το φως τον Σεπτέμβριο.Το μπλε της θάλασσας λούζεται αυτή την περίοδο από μια αχλύ που έχει μέσα της λίγο κίτρινο. Σπασμένο γλυκό ελληνικό φως, χρυσόχρωμο. Την αίσθηση αυτή παίρνω μες στην ημέρα. Αλλά και το γέρσιμο του ήλιου είναι γλυκό τον Σεπτέμβριο. Ετσι μεγαλώνοντας ο γλυκός μου μήνας Αύγουστος της Κρήτης έγινε ο Σεπτέμβριος της Ανδρου».

Σμαράγδα Καρύδη, ηθοποιός

«Βγάζει μια μελαγχολία που ανέκαθεν μου άρεσε»

«Ο Σεπτέμβριος βγάζει μια μελαγχολία που ανέκαθεν μου άρεσε. Με γαληνεύει η θάλασσα όταν είναι λάδι και εκτιμώ πάρα πολύ τα μέρη που δεν έχουν πολύ κόσμο. Και τον Σεπτέμβριο πολλά μέρη αρχίζουν σιγά σιγά να ερημώνουν. Επιλέγω ωστόσο πάντα τα άγονα, τα πολύ άγονα σημεία της Ελλάδας. Τα όχι τουριστικά μέρη, κατά κάποιον τρόπο. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι εξαιτίας της δουλειάς μου δεν έχω πάντα τη δυνατότητα να κάνω διακοπές τον αγαπημένο μου μήνα. Αρχίζουν, βλέπετε, οι παραστάσεις, είναι οι πρόβες στη μέση, η νέα σεζόν και όλα αυτά. Επομένως νιώθω ευτυχής όποτε μπορώ και βρίσκω χρόνο για διακοπές τον Σεπτέμβριο, στον οποίο, περιέργως, βρίσκω και έναν παιδικό χαρακτήρα. Μου θυμίζει παιδικές διακοπές. Και λέω περιέργως γιατί τον Σεπτέμβριο γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Ανοίγουν τα σχολεία…».

Αλλη Κέρκυρα, διαφορετική Μύκονος

Αν δεν θέλετε πάντως να βρεθείτε προ εκπλήξεως, μια σχετική προεργασία απαιτούν οι διακοπές ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Τουλάχιστον στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα των πολύ δημοφιλών προορισμών, τα τσάρτερ των ξένων τουριστών που κατέκλυσαν εφέτος τα νησιά του Αιγαίου θα συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται και τον επόμενο μήνα.

«Με βάση τις κρατήσεις, η πληρότητα των ξενοδοχείων μας για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα ξεπερνά το 80%»λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων της Κέρκυρας κ. Δημήτρης Χαρίτος. Οσον αφορά τις τιμές στο Νησί των Φαιάκων ο κ. Χαρίτος τις υπολογίζει κατά 20% μειωμένες σε σχέση με την υψηλή περίοδο. «Για τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα, που τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα, υπάρχουν προσφορές που απευθύνονται και σε οικογένειες».

Ο Σεπτέμβριος σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο είναι πάντως με διαφορά ο καλύτερος μήνας για να επισκεφτεί κάποιος το νησί. «Ειδικά αν επιθυμεί να συνδυάσει κανείς τα μπάνια του με εκδρομές με το ΙΧ σε όλο το νησί. Οι Ιταλοί που επισκέπτονται το νησί κάθε Αύγουστο με τα ΙΧ τους θα είναι πια όλοι πίσω στην πατρίδα τους».

Και «η Μύκονος είναι ζωντανή τον Σεπτέμβριο»λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ.Ανδρέας Φιορεντίνος, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

«Φεύγουν οι πολλοί νεαροί ταξιδιώτεςκαι έρχονται άλλοι, μεγαλύτερης συνήθως ηλικίας, αλλά και οικονομικών δυνατοτήτων και βέβαια πολλά ζευγάρια, κάθε ηλικίας. Εγώπάντωςπροτείνω σε οποιονδήποτε θέλει να έρθει στο νησίαλλά αποθαρρύνεται από τη “φασαριόζικη” εικόνα τουνα έρθει τον επόμενο μήνα εδώ. Θα βρει μια διαφορετική Μύκονο».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Η γκρίνια πάντως, ανεξαρτήτως Σεπτεμβρίου, για έναν σημαντικό αριθμό επαγγελματιών του χώρου δεν λείπει εφέτος. « Είτε καλός είτε κακός, ο Σεπτέμβριοςδεν αρκεί για να βγάλει τα σπασμένα μιας σεζόν » λένε ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και μικρών ξενοδοχείων, οι οποίοι δεν συνεργάζονται με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, αλλά στηρίζονται σε κρατήσεις μέσω τηλεφώνου ή Διαδικτύου.

« Η μείωση των ελλήνων επισκεπτών που αποτελούσαν παραδοσιακά την πελατεία μας ξεπερνάει το 30%. Για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις είναι περίπου ανύπαρκτες,ενώ μπορεί κάποιος να βρει πολύ καλά δωμάτια ακόμα και με 25 ευρώ.Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη ή με το γεγονός ότι λόγω της υψηλής τιμής της βενζίνης και των διοδίων η περιοχή δεν είναι τόσο ελκυστική για τους επισκέπτες από την Αθήνα»τονίζει ο κ. Δημήτρης Χαδάλης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής.

Επιπλέον « εφέτος δόθηκαν πολύ λιγότερα πακέτα κοινωνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι που θα έρχονταν σε εμάς να μην πάνε καθόλου διακοπές» προσθέτει, παρ΄ ότι αρκετές τέτοιες εκδρομές έχουν μετατεθεί εφέτος για τον Σεπτέμβριο. Ειδικά στη Χαλκιδική εφέτος γνώρισε πιένες και ένα άλλο είδος καταλυμάτων, το οποίο έχει την ίδια… τιμή είτε Αύγουστο είτε Σεπτέμβρη. « Οι παραλίες της Χαλκιδικής εφέτος γέμισαν από σκηνές ανθρώπων που έκαναν ελεύθερο κάμπινγκ. Οι παραλίες είναι πάρα πολλές,η τουριστική αστυνομία δεν επαρκούσε και έτσι είχαμε διόγκωση του φαινομένου » καταλήγει ο κ. Χαδάλης.

« Τον Σεπτέμβριο δίνω το δίκλινο για 40 ευρώ » μας λέει ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στην Πελοπόννησο. Αλλά« ως τώρα δεν έχω ούτε μία κράτηση. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ακόμα και 30 ευρώ να μου προτείνει κάποιος υποψήφιος πελάτης είμαι αναγκασμένος να το δεχτώ ».

9 λόγοι για να προτιμήσω τον Σεπτέμβριο

1 Το μεγαλείο της ηρεμίας. Οι τουριστικοί προορισμοί δεν είναι γεμάτοι κόσμο.

2 Η θάλασσα είναι ζεστή- έχει φροντίσει ο καλοκαιρινός ήλιος.

3 Η διαφορά της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της θάλασσας είναι πιο μικρή από ό,τι τον Αύγουστο, μια και ο Σεπτέμβριος είναι λίγο πιο ψυχρός.

4 Ο ήλιος δεν είναι καυτός, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τον χαρούμε περισσότερο.

5 Κάνεις ηλιοθεραπεία χωρίς να ακουμπάς στην… πετσέτα του διπλανού σου.

6 Πολλές ευκαιρίες σε ωραία ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε πολύ καλύτερες τιμές.

7 Τα τουριστικά γραφεία προσφέρουν ειδικά «πακέτα» καιγια το εξωτερικό.

8 Τα βράδια είναι πιο δροσερά και μπορείς να απολαύσεις τον ύπνο χωρίς κλιματιστικό.

9 Για την… «εσωτερική ευχαρίστηση» που νιώθεις εσύ να φεύγεις-έχοντας απολαύσει μια άδεια πόλη τον Αύγουστο- και οι υπόλοιποι να έχουν αρχίσειπυρετωδώς τη δουλειά.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ. ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.