Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του περιοδικού «Forbes»

Ο πλουσιότερος συγγραφέας του κόσμου είναι ο εξηντατετράχρονος αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Πάτερσον, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» που ανακοίνωσε τη λίστα με τους δέκα πιο καλά αμειβόμενους συγγραφείς σε όλο τον πλανήτη. Τα έσοδά του τη χρονιά που πέρασε αγγίζουν τα 84 εκατομμύρια δολάρια.

Ο γεννημένος (1949) στο Νιούμπεργκ της Νέας Υόρκης συγγραφέας δούλευε στο χώρο της διαφήμισης όταν άρχισε να γράφει. Τα καθηλωτικά του θρίλερ και οι ιστορίες του πιο γνωστού ήρωά του ονόματι Άλεξ Κρος, ενός μαύρου ντετέκτιβ – ψυχολόγου, έγιναν η αιτία να «εγκατασταθεί» την τελευταία δεκαετία στην κορυφή των μπεστ σέλερ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πάτερσον, που έχει γράψει 71 βιβλία μέσα σε 33 χρόνια, έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις συγγραφείς όπως ο συνήθης ύποπτος Στίβεν Κίνγκ, ο Τζον Γκρίσαμ και ο Νταν Μπράουν.

Πέρυσι εξέδωσε δέκα βιβλία. Φυσικά, δεν τα γράφει όλα μόνος του. Έχει δίπλα του μια ομάδα συγγραφέων την οποία καθοδηγεί και με την οποία συνεργάζεται προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς. Τα μεγέθη της αμερικανικής αγοράς είναι τρομακτικά αλλά και πολύ απαιτητικά. Μιλάμε για μια πραγματική βιομηχανία. Ο Πάτερσον έχει πει ότι το να γράφεις μαζί με άλλους είναι καλό καθώς τα βιβλία εμπλουτίζονται με περισσότερες ιδέες. Πέρα όμως απ’ τις ιδέες υπάρχουν και τα υλικά αγαθά. Ο συγγραφέας έκλεισε μια συμφωνία τον Σεπτέμβρη του 2009 με τον εκδοτικό οίκο «Hachette» για 17 ακόμα βιβλία που θα του αποδώσουν κέρδη 150 εκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

«Γράφει χαζά θρίλερ και είναι κακός συγγραφέας» έχει πει για τον Πάτερσον ο Στίβεν Κινγκ, που καταλαμβάνει την τρίτη θέση της λίστας με έσοδα 28 εκατομμυρίων δολαρίων, πίσω από τη δεύτερη Ντανιέλ Στιλ που γράφοντας ρομάντζα και σαπουνόπερες κέρδισε 35 εκατομμύρια δολάρια. Όταν ρώτησαν τον Πάτερσον πώς θα απαντούσε στους κριτικούς (όπως ο Κινγκ) που λένε ότι η ποιότητα της γραφής του δεν είναι τόσο σπουδαία εκείνος απάντησε «Η πρόζα μου δεν είναι σπουδαία. Δεν είμαι στυλίστας. Είμαι ένας αφηγητής ιστοριών. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν τους αρέσει αυτό που κάνω. Ευτυχώς όμως υπάρχουν εκατομμύρια άλλων που τους αρέσει».

Μεγάλη έκπληξη στη λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes» είναι η απουσία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και του Χάρι Πότερ. Τη λίστα συμπληρώνουν η (τέταρτη) Τζάνετ Ιβάνοβιτς (22 εκατομμύρια δολάρια) δημιουργός της ντετέκτιβ Στέφανι Πλαμ. Πέμπτη είναι η Στέφενι Μέιερ με τους ρομαντικούς της βρικόλακες και έκτος ο Ρικ Ρίορνταν (21 εκατομμύρια και για τους δυο). Στα 19 εκατομμύρια δολάρια (έβδομος) έμεινε ο Ντιν Κουντζ. Όγδοος (18 εκατομμύρια δολάρια) ο μάστερ των δικαστικών θρίλερ Τζον Γκρίσαμ και ένατος ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Τζεφ Κίνι (17 εκατομμύρια δολάρια). ΟΝίκολας Σπαρκς με τις αισθηματικές του ιστορίες συμπληρώνει τη δεκάδα καθώς αμείφθηκε πέρσι με 16 εκατομμύρια δολάρια.

Πολλά βιβλία του Τζέιμς Πάτερσον κυκλοφορούν (συνολικά 26) στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Bell. To πλέον πρόσφατο είναι «Το κυνήγι του τίγρη» όπου ο Άλεξ Κρος παρακολουθεί μια σειρά αποτρόπαιων φόνων αρχής γενομένης με την κατακρεούργηση των μελών μιας ολόκληρης οικογένειας. Απ’ τον αφρικανικό υπόκοσμο της Ουάσινγκτον ο Κρος, παρέα με τη ντετέκτιβ και σύντροφό του Μπριάνα Στόουν, θα αναζητήσει τα ίχνη του αρχηγού μιας εγκληματικής συμμορίας εφήβων (τον Τίγρη του τίτλου) μέχρι τη Νιγηρία όπου τα μέτρα της δικαιοσύνης είναι τελείως διαφορετικά.

Γρηγόρης Μπέκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.