Πληθαίνουν οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας που αποκτούν φθηνές κατοικίες σε θέρετρα της γειτονικής χώρας

«Εχω πουλήσει τουλάχιστον εξήντα διαμερίσματα σε Ελληνες μόνο τον τελευταίο χρόνο». Αυτό λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιόρνταν Καμαζίρεφ, διευθύνων σύμβουλος σε κατασκευαστικό όμιλο της Βουλγαρίας. Η χώρα του γίνεται δημοφιλής προορισμός όχι μόνο για ψώνια ή διακοπές αλλά και για επενδύσεις στην κτηματαγορά από Ελληνες, κυρίως κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.
«Ανάμεσα στη Ρίλα και τη Ροδόπη, στους πρόποδες του Πιρίν και σε έκταση 1.500 εκταρίων η εταιρεία μου κατασκευάζει πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, εμπορικό κέντρο, διαμερίσματα και παραθεριστικές κατοικίες. Ηδη, αρκετές από αυτές τις εγκαταστάσεις λειτουργούν, ενώ το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτή την περιοχή έχω πουλήσει διαμερίσματα σε δεκάδες Ελληνες που επιθυμούσαν ένα εξοχικό σπίτι, το οποίο θα μπορούν να το χρησιμοποιούν όλο το χρόνο αφού βρίσκεται σχετικά κοντά σε μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ διαθέτει υποδομή και για καλοκαιρινές διακοπές», λέει ο κ. Καμαζίρεφ.

Η απόσταση του συγκροτήματος από τη Σόφια είναι 156 χλμ., περίπου όση και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από τη Δράμα απέχει μόλις 70 χλμ. Οπως λένε οι έλληνες αγοραστές, οι τιμές στη Βουλγαρία είναι εξαιρετικά χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα.

«Αγόρασα διαμέρισμα 95 τετραγωνικών προς 1.200 ευρώ το μέτρο και μάλιστα επιπλωμένο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μάκης Βελκόπουλος από τη Θεσσαλονίκη. «Η κατασκευή είναι πολυτελής και η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται εξελίσσεται σε τουριστικό θέρετρο για τα Βαλκάνια. Ο,τι υπάρχει στην Ελλάδα υπάρχει και στη Βουλγαρία από πλευράς υποδομών, με τη διαφορά ότι εδώ είναι πολύ φθηνότερα όλα», λέει ο κ. Βελκόπουλος που κάνει τις διακοπές του στο Ραζλόγκ της Βουλγαρίας. Συνολικά οι διακοπές του εκεί κοστίζουν λιγότερο από ό,τι αν είχε εξοχικό σε οποιαδήποτε περιοχή στην Ελλάδα αφού το κόστος των αγορών είναι μικρότερο, τα τρόφιμα είναι φθηνότερα, ενώ και οι δαπάνες για εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης είναι λιγότερες όπως υποστηρίζει.

Η αγορά δύο διαμερισμάτων στο Ραζλόγκ ήταν η επένδυση που έκανε ο επιχειρηματίας Στέλιος Κεϊκής. «Το πρώτο διαμέρισμα είναι 120 τετραγωνικά και το αγόρασα το 2009. Μπορώ να πω ότι ήταν σχετικά ακριβό αφού μου κόστισε 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Στη συνέχεια, οι τιμές έπεσαν κι άλλο και έτσι αγόρασα και το δεύτερο. Εχω τρία παιδιά και τα αγόρασα για εκείνα. Στην οικογένειά μου αρέσει αυτή η περιοχή και για τον χειμώνα που κάνουμε σκι, αλλά και για το καλοκαίρι. Ε, κι αν θέλουμε οπωσδήποτε θάλασσα, κατεβαίνουμε αυθημερόν στη Χαλκιδική», λέει ο κ. Κεϊκής. Ο επιχειρηματίας πριν προχωρήσει στην αγορά των διαμερισμάτων είχε μεταφέρει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Βουλγαρία, ακολουθώντας το ρεύμα που οδήγησε εκατοντάδες βιοτέχνες της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως από τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. «Η φορολογία είναι μόλις 10% στη Βουλγαρία και οι μισθοί σημαντικά χαμηλότεροι», παραδέχεται. Οπως λέει, έχει μεταφέρει τη δουλειά του εδώ και 15 χρόνια στη Βουλγαρία και πηγαινοέρχεται με την οικογένειά του στην Ελλάδα αφού διατηρεί το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.


Μαρία Λίλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.