Μια επιπλέον ώρα παρακολούθησης αφαιρεί 22 λεπτά από τη ζωή μας, σύμφωνα με έρευνα!

Ως τώρα λέγαμε ότι η πολλή τηλεόραση σκοτώνει τον εγκέφαλο, αλλά απ’ ότι φαίνεται το «χαζοκούτι» δεν περιορίζεται στην θανάτωση μόνο των πνευματικών μας λειτουργιών. Για την ακρίβεια, κάθε επιπλέον ώρα που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση αφαιρεί 22 λεπτά από τη ζωή μας – όπως μας βεβαιώνει τουλάχιστον νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, της Αυστραλίας.

Eχουμε και λέμε λοιπόν: αν είστε άνω των 25 και παρακολουθείτε τηλεόραση επί 6 ώρες την ημέρα, τότε το προσδόκιμο ζωής σας μειώνεται – λόγω της ακινησίας, αλλά και του θανάσιμου συνδυασμού με τα βολικά αλλά άκρως ανθυγιεινά «τηλέ-γεύματα» – κατά πέντε ολόκληρα χρόνια!

Η έρευνα επικεντρώνεται στον παράγοντα μείωσης της διάρκειας ζωής και είχε ως δείγμα περισσότερους από 11.000 ανθρώπους άνω των 25 χρονών. Απέδειξε πως η καθιστική ζωή έχει επιπτώσεις παρόμοιες με εκείνες που έχουν το κάπνισμα και η παχυσαρκία, μιας και η υγεία μας απειλείται από την ακινησία και την εύκολη πρόσβαση στις ανθυγιεινές τροφές.

Η τηλεόραση συγκρίνεται και με την βλαβερή συνήθεια του τσιγάρου, καθώς τα 11 λεπτά ζωής που υπολογίζεται πως χάνουμε από κάθε τσιγάρο, μπορεί να μας τα αφαιρέσει και μισή ωρίτσα παραπάνω μπροστά στην τηλεόραση.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από ευρύτατη έρευνα για τις ιατρικές συνέπειες από τον τρόπο ζωής του μέσου Αυστραλού, αντιπαραβάλλοντας τα με τα συμπεράσματα από την απογραφή του γενικού πληθυσμού για τον μέσο ρυθμό θανάτων στη χώρα. Εκτιμούν μάλιστα πως τα συμπεράσματα τους ισχύουν και για τις υπόλοιπες βιομηχανικές χώρες, δεδομένων των συνολικά πολυετών διαστημάτων που περνούν κατά μέσο όρο οι «ανεπτυγμένοι» λαοί μπροστά στην τηλεόραση, και των παρόμοιων τύπων ασθενειών που εμφανίζουν. Για παράδειγμα ο μέσος όρος παρακολούθησης τηλεόρασης στην Αγγλία είναι τέσσερις ώρες, ενώ στις Η.Π.Α. πέντε ώρες.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί στα ήδη γνωστά επιστημονικά πορίσματα για τις βλαβερές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία μας και στην μακροζωία. Πολλές ανάλογες έρευνες έχουν διεξαχθεί, με εκείνη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ να καταλήγει πως είναι βιολογικά αναμενόμενο να προκληθεί πρόωρος θάνατος από την πολύωρη αποχαύνωση μπροστά στην τηλεόραση, ενώ άλλη έρευνα τη συνδέει με την παχυσαρκία, με την τάση για ανθυγιεινή διατροφή και παράγοντες πρόκλησης καρδιακών παθήσεων όπως τα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης λίπους στο αίμα. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι 2 ώρες τηλεόρασης ημερησίως αυξάνουν κατά 20% τον πρόωρο θάνατο, την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη τύπου 2.

Γιατροί και επιστήμονες προτρέπουν τον κόσμο να στραφεί προς το αντίδοτο αυτής της νοσηρής κατάστασης, που δεν είναι άλλο από την άσκηση. Μόλις 15 λεπτά φυσικής άσκησης την ημέρα αυξάνουν τον μέσο όρο ζωής κατά τρία χρόνια, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 14%. Ερευνες, επίσης, δείχνουν ότι 100 λεπτά άσκησης μας προφυλάσσουν από τον καρκίνο, ενώ η άσκηση μικρής έντασης σε καθημερινή βάση μπορεί να αποτρέψει μία στις έξι αιτίες θανάτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.