Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στροφή 180 μοιρών στις συμβάσεις παραχώρησης

Αύγουστος 18th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Την καταβολή αποζημίωσης ζήτησε από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» η «Εγνατία Οδός»

Την καταβολή αποζημίωσης ύψους 50 εκατ. ευρώ ως ποινική ρήτρα για παραβίαση της σύμβασης παραχώρησης του 2007, λόγω μη εμπρόθεσμης αποπεράτωσης εργασιών προστασίας από βροχοπτώσεις, ζήτησε προ ημέρων από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» η «Εγνατία Οδός», δηλαδή η κρατική εταιρία που είναι αρμόδια για την εποπτεία του οδικού τμήματος του ΠΑΘΕ, Ράχες – Κλειδί και του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «αψυχολόγητη» από τα στελέχη των παραχωρησιούχων, έρχεται να δημιουργήσει ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του αρμόδιου υπουργείου. Και αυτό για μία σειρά από λόγους:

– Προ διμήνου υπεγράφη πλαίσιο συναντίληψης μεταξύ των παραχωρησιούχων και του υπουργείου Υποδομών, με το οποίο επιβεβαιώνουν την πρόθεση των δύο μερών να προχωρήσουν τα έργα.

– Έχει προηγηθεί η παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης για την άρση του «παγώματος» της χρηματοδότησης των έργων, που ήταν προϊον πολύμηνης διαβούλευσης μεταξύ των κοινοπραξιών και του δημοσίου.

– Οι παραχωρησιούχοι βρίσκονται παράλληλα σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες για να τις πείσουν να ανοίξουν εκ νέου την κάνουλα του δανεισμού, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αναστείλει την δανειοδότηση, διότι θεωρούν ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα.

– Το ζήτημα της μη εμπρόθεσμης αποπεράτωσης εργασιών προστασίας από βροχοπτώσεις βρίσκεται στη διεθνή διαιτησία από τον Φεβρουάριο του 2010, δηλαδή εδώ και 1,5 χρόνο, την οποία, εάν το δημόσιο την κερδίσει, θα λάβει τα χρήματα που ζητά σήμερα η Εγνατία Οδός.
Στελέχη της κοινοπραξίας αναφέρουν με έκπληξη ότι μία σειρά εργασιών δεν έχει πραγματοποιηθεί, λόγω της μη έγκαιρης παράδοσης εκ μέρους του δημοσίου των απαλλοτριώσεων και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δηλώνουν έκπληκτα από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Πέμπτη, Αύγουστος 18th, 2011 at 08:09 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply