Μηνύει την κυβέρνηση γιατί τις υποχρεώνει να τυπώσουν στα πακέτα φωτογραφίες με θύματα του τσιγάρου

Πέντε καπνοβιομηχανίες μήνυσαν την Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για ένα νέο νόμο που προωθεί, ο οποίος θα τις υποχρεώνει να τοποθετούν από το Σεπτέμβριο του 2012 στα πακέτα των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού που διαθέτουν στην αμερικανική αγορά φωτογραφίες με αντικαπνιστικό περιεχόμενο. Πρόκειται για φωτογραφίες αυτές με καρκινικούς όγκους, με πορτρέτα ετοιμοθανάτων καπνιστών, με εικόνες παιδιών παθητικών καπνιστών και με συμβολικές πλην προφανείς απεικονίσεις της σεξουαλικής ανικανότητας που προκαλεί το κάπνισμα.

Οι RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group και Santa Fe Natural Tobacco υποστηρίζουν ότι το νομοθέτημα που προωθεί η FDA παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς υποχρεώνει τις εταιρείες να προωθούν παρά τη θέλησή τους την αντικαπνιστική προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Στην 41 σελίδων αναφορά τους, οι πέντε εταιρείες υποστηρίζουν ότι ωθούνται παρανόμως να τρομοκρατούν και να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα τους. «Η κυβέρνηση μπορεί δίχως αμφιβολία να δημοσιοποιεί προειδοποιήσεις και μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώνει τις εταιρείες να μετατρέπουν κάθε πακέτο τσιγάρων σε μικρή διαφημιστική πινακίδα για να προωθούν την αντικαπνιστική εκστρατεία της», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος των καπνοβιομηχανιών Φλόιντ Αμπραμς.

Το 2009 νόμος για τον Ελεγχο του των Προϊόντων Καπνού και την Πρόληψη του Καπνίσματος στις Οικογένειες υποχρεώνει τις εταιρείες του κλάδου να καλύπτουν το επάνω μισό του μπροστινού και του πίσω μέρους των πακέτων τσιγάρων με φωτογραφίες που δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Υποχρεώνουν επίσης τις εταιρείες να καλύπτουν με αντικαπνιστικά μηνύματα και φωτογραφίες το 20% των διαφημίσεων τσιγάρων και προϊόντων καπνού σε έντυπα.

Τον Ιούνιο η αμερικανίδα υπουργός Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους είχε δηλώσει ότι τα νέα πακέτα με τις φωτογραφίες θα αποθαρρύνουν πολλούς ανήλικους από την έναρξη του καπνίσματος και θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους καπνιστές να το κόψουν. Στον Καναδά, που εφαρμόζεται το μέτρο, οι καπνιστές μειώθηκαν μέσα σε μια τετραετία από το 24% στο 20% του πληθυσμού.

Η υποχρέωση της εκτύπωσης πάνω στα πακέτα των τσιγάρων αποκρουστικών φωτογραφιών εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική οδηγία έχει υποχρεώσει εδώ και χρόνια όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναγράφουν στα πακέτα των τσιγάρων την προειδοποίηση «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ». Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, τα πακέτα προειδοποιούν με λιγότερο κατηγορηματικό τρόπο ότι «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ». Ευλόγως, έτσι, ο έλληνας καπνιστής σκέπτεται ότι μπορεί και να τη γλιτώσει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.