Πρόκειται για 60 καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 1,8 εκατ. για την περί οδο 2009–2010…

«Λαβράκι» στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εντόπισε ο ΣΔΟΕ. Εντόπισε 300 καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009 – 2010, από πρόσθετες αμοιβές για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και αποζημιώσεις για ειδικές διδασκαλίες.

Η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα παρόμοια περιστατικά και οι παραβάτες να πληρώσουν τους νόμιμους φόρους και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η συνολική φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και κατά μέσον όρο ο καθένας από τους παραπάνω καθηγητές δεν δήλωσε στην εφορία εισόδημα 6.000 ευρώ. Ήδη, έχουν συνταχθεί και έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εφορίες εκθέσεις ελέγχου για τον καταλογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων στους παραβάτες.

Η αποκάλυψη έγινε μετά από διαχειριστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ Ιωαννίνων σε ειδικό λογαριασμό του πανεπιστημίου, μέσα από τον οποίο διακινούνται κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για αμοιβές του επιστημονικού προσωπικού που συμμετέχουν σε έρευνες για εκπαίδευση και επιμόρφωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του ιδρύματος.

Το «άνοιγμα» του Εδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του πανεπιστημίου έφερε στο φως αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εισπράξει για πρόσθετες υπηρεσίες. Στη συνέχεια, τα ποσά αυτά ήρθαν σε αντιπαραβολή με τους αντίστοιχους κωδικούς από τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος των δικαιούχων και διαπιστώθηκε ότι πολλοί από αυτούς τα είχαν εξαφανίσει από την εφορία, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο.

Πρόκειται για 60 καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πάνω από 240 συνεργαζόμενους με το ίδρυμα, για ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Με δεδομένο ότι τα αποκαλυφθέντα ποσά αφορούσαν αμοιβές που προστίθενται στο εισόδημα από άλλες πηγές εργασίας (μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), ο συντελεστής για τον υπολογισμό του φόρου που έπρεπε να καταβληθεί, ξεπερνούσε το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις έφθανε και το 40%. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος που δεν δήλωσε αμοιβές ύψους 15.000 ευρώ «γλίτωσε» φόρο τουλάχιστον 4.500 ευρώ.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ με βάση τα ευρήματα από τις διασταυρώσεις συνέταξαν εκθέσεις ελέγχου με καταλογισμό των προβλεπόμενων από το νόμο προστίμων και προσαυξήσεων για μη πληρωμή φόρου, που φθάνουν μέχρι και 200% του αρχικού ποσού και τις απέστειλαν σε περίπου 80 εφορίες, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι. Οι εφορίες, αφού διενεργήσουν νέες διασταυρώσεις, θα αποστείλουν στους υπόχρεους τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των πρόσθετων φόρων.

Ερευνες
Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι οι έρευνες για τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα επεκταθούν και στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος των ετών πριν από το 2009 οπότε διαπιστώθηκε η παράβαση και σημειώνουν ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι για το «πόθεν έσχες» και θα ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί. «Η εμπειρία μας διδάσκει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η φοροδιαφυγή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εντοπίσθηκε αρχικά από ένα μόνο εύρημα», έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.