Προσκυνούν τη χάρη της και… ηλεκτρονικώς

Εκατομμύρια πιστών θα σπεύσουν τον Δεκαπενταύγουστο σε εκκλησίες και μοναστήρια για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης, να κάνουν ή να ξεπληρώσουν το τάμα τους. Υπάρχει όμως και η «εναλλακτική»: στο Facebook οι «προσκυνητές» έχουν στήσει τις δικές τους σελίδες αφιερωμένες στην Παναγία, κάνοντας «like» όλο το χρόνο.
Μεταξύ των πιο γνωστών σελίδων είναι η «Παναγιά μου… Μεγαλόχαρη της Τήνου, βοήθα με και μένα» με περισσότερα από 61.000 μέλη και η «Παναγία Τσαμπίκα Μεγαλόχαρη» (για την Παναγία της Ρόδου) με περισσότερα από 7.300 μέλη.
Οι επισκέπτες αφήνουν ευχές και «τάματα» στον τοίχο για τα ίδια σχεδόν θέματα ή προβλήματα που θα έκαναν το ίδιο αν επισκέπτονταν έναν Ιερό Ναό της Παναγίας ή ένα μοναστήρι.
Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 20 group αφιερωμένα σε διάφορες Παναγίες της χώρας, όπως της Νισύρου, του Διδυμοτείχου, της Αμοργού κλπ.

Σε μια απόπειρα να εξηγήσει το φαινόμενο, ο δρ Θεολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  Αλέξανδρος Καριώτογλου, λέει μιλώντας στα Νέα:
«Η μεγάλη προσέλευση πιστών σε αυτές τις σελίδες οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι η Παναγία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή για τους πιστούς στον χριστιανισμό και στην ορθοδοξία. Είναι ανάμεσα στο θείο και στο ανθρώπινο»

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η προσφυγή των πιστών στο θείο ενέχει και ένα στοιχείο μαγείας: υπάρχει ο κίνδυνος ο πιστός να θεωρήσει ότι μαγικά το θείο -η Παναγία- θα του λύσει τα προβλήματα.
«Συνεπώς μια τέτοια προσφυγή στο θείο είναι ωραία, αλλά θα πρέπει να είναι και ενσυνείδητη και ουσιαστική» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.