Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση – «Ψαλίδι» 30% στις επικουρικές

Αύγουστος 14th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν από την 1.1.2012 με στόχο να μηδενιστεί το έλλειμμα ως το 2015- Αυξάνονται και οι εισφορές

Σταδιακές περικοπές των επικουρικών συντάξεων από το 2012 ως το 2015, οι οποίες ενδέχεται να φθάσουν και το 30%, καθώς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα επικουρικά ταμεία, περιλαμβάνει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος). Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν από την 1.1.1012 και θα αφορούν τόσο τους νυν όσο και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, ενώ θα αλλάξει άρδην ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής » η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη στα χέρια της τις αναλογιστικές μελέτες όλων των επικουρικών ταμείων, που δείχνουν συνολικό ετήσιο έλλειμμα της τάξεως των 740 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να μηδενιστεί το αργότερο ως το 2015, ώστε τα Ταμεία να είναι σε θέση να καταβάλλουν τις συντάξεις «ιδίοις δυνάμεις», χωρίς οποιαδήποτε ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Με την εφαρμογή της ειδικής εισφοράς (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ τον Σεπτέμβριο, θα εξοικονομήσουμε 140 εκατ.ευρώ» εξηγεί ο υπουργός Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι «με τα νέα μέτρα θα πρέπει να εξευρεθούν άλλα 600 εκατ. ευρώ».

Τα δύο βασικά μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας ώστε να πετύχει το ανάλογο οικονομικό αποτέλεσμα είναι: πρώτον, περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις- σταδιακά ως το 2015- και, δεύτερον, αύξηση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών ταμείων. « Δεν είναι δυνατόν με εισφορές 3% + 3% να δίδονται συντάξεις με αναπλήρωση από 26% ως 40%» δηλώνει ο κ. Κουτρουμάνης.

Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Ταμεία που θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους ». Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2012 και εντεύθεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ταμεία που βρίσκονται στο «κόκκινο» δεν θα χορηγούν πλέον συντάξεις πάνω από το 20% της κύριας σύνταξης. «Γίνεται προσπάθεια το 20% να αποτελέσει το κατώτατο όριο των επικουρικών συντάξεων» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο και το όριο αυτό δεν είναι βέβαιο.

Οι μειώσεις των επικουρικών στο 20% της κύριας σύνταξης θα αφορούν όλους, δηλαδή τόσο τους νυν όσο και τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η τελική μείωση των συντάξεων θα είναι της τάξεως του 5%6%, ενώ τα συνδικάτα ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 30%.

Πάντως στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα οι παροχές θα διατηρηθούν. Οι περικοπές θα είναι οριακές στα υγιή Ταμεία, αλλά ιδιαίτερα μεγάλες σε όσα αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ταυτοχρόνως το υπουργείο στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο θα υποβάλει την πρόταση για αύξηση των ασφαλίστρων κατά 1%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι κλάδοι εργαζομένων, όπως οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί, έχουν ήδη υποβάλει ανάλογη πρόταση για την ενίσχυση των επικουρικών τους ταμείων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν- σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες- το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ) και τα Ταμεία των τραπεζών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, «το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) παρουσιάζει κάθε μήνα έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ

This entry was posted on Κυριακή, Αύγουστος 14th, 2011 at 14:33 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply