Η προσθήκη τους στα παχυντικά φαγητά μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό

Εάν θέλετε να σωθείτε από την επιβαρυντική για τον οργανισμό σας δράση των λιπαρών ενός «φουλ-έξτρα» παγωτού προσθέστε στον… πειρασμό λίγη κανέλα. Εάν πάλι επιθυμείτε διακαώς να γευτείτε ένα άκρως λιπαρό φαγητό με σάλτσες ή κρέμα γάλακτος, βάλτε του αρκετό πιπέρι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό. Αυτό συμβουλεύουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ένα μίγμα καρυκευμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει το στρες που προκαλούν οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές στην καρδιά.

Κάθε φορά που τρώμε, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τις θερμίδες που λαμβάνονται από τους υδατάνθρακες για ενέργεια ενώ τις περίσσιες θερμίδες τις μετατρέπει σε τριγλυκερίδια τα οποία αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα για μετέπειτα χρήση.

Λιπαρά φαγητά = τριγλυκερίδια στο αίμα
Σύμφωνα με την επικεφαλής της νέας μελέτης η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition», καθηγήτρια Σίλα Γουέστ «όταν καταναλώνουμε ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, καταλήγουμε με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό είναι ανεβασμένα, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Ανακαλύψαμε ότι η προσθήκη καρυκευμάτων σε πλούσιες σε λιπαρά τροφές μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά περίπου 30% σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο σε λιπαρά γεύμα που δεν περιέχει καρυκεύματα».

Η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της ετοίμασαν γεύματα σε δύο διαφορετικές ημέρες τα οποία και δοκίμασαν έξι άνδρες ηλικίας 30-65 ετών. Οι εθελοντές ήταν υπέρβαροι αλλά κατά τα άλλα υγιείς.

Το …πιπεράτο πείραμα
Την πρώτη ημέρα οι ερευνητές προσέθεσαν δύο κουταλιές της σούπας καρυκεύματα σε κάθε γεύμα το οποίο αποτελείτο από κοτόπουλο με κάρυ, ψωμί με βότανα και μπισκότα κανέλας.

Τη δεύτερη ημέρα ετοίμασαν αντίστοιχα γεύματα τα οποία δεν περιείχαν όμως τα καρυκεύματα. Λάμβαναν δείγμα αίματος των εθελοντών κάθε 30 λεπτά επί τρεις ώρες μετά την κατανάλωση τόσο των … ενισχυμένων φαγητών όσο και εκείνων που δεν περιείχαν καρυκεύματα.

«Στα γεύματα που είχαν μπαχαρικά χρησιμοποιήσαμε δενδρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, κουρκουμίνη, μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο, σκόνη σκόρδου και πάπρικα» εξήγησε η δρ Αν Σκούλας-Ρέι που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι «επιλέξαμε τα συγκεκριμένα καρυκεύματα επειδή έχει φανεί ότι διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες».
Η δόση των καρυκευμάτων που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε γεύμα παρείχε ποσότητα αντιοξειδωτικών αντίστοιχη με εκείνη που περιέχεται σε 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας.

Καρυκεύματα πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Όπως προέκυψε, όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν γεύματα με καρυκεύματα οι ποσότητες αντιοξειδωτικών στο αίμα τους αυξήθηκαν κατά 13% ενώ η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά περίπου 20% (τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να είναι τοξικά μακροπρόθεσμα και να οδηγήσουν σε συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες).

«Αντιοξειδωτικά, όπως αυτά που περιέχονται στα μπαχαρικά, είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου των χρόνιων ασθενειών» ανέφερε η κυρία Γουέστ.

Η δρ Σκούλας-Ρέι συμπλήρωσε ότι δύο κουταλιές της σούπας καρυκεύματα στο φαγητό δεν φάνηκε να προκαλούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις στους εθελοντές.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να διερευνήσουν εάν η αντιοξειδωτική δράση μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη μικρότερης ποσότητας καρυκευμάτων στις τροφές.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.