Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αντιντόπινγκ «φακέλωμα» στον διεθνή στίβο

Αύγουστος 12th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ολοι οι αθλητές που θα αγωνισθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Νταεγού θα δώσουν δείγμα αίματος

Πρόγραμμα μαμούθ για το αντιντόπινγκ «φακέλλωμα» των αθλητών του στίβου εξήγγειλε η Διεθνής Ομοσπονδία. Το πρώτο βήμα του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Νταεγού της Νότιας Κορέας όπου όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές θα υποβληθούν σε τεστ αίματος.

Περίπου 2000 αθλητές θα κληθούν να δώσουν αίμα προκειμένου να δημιουργηθεί το βιολογικό προφίλ τους. Τα δείγματα αίματος θα αναλυθούν αρχικά στο Νταεγού από συνεργείο του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ της Λωζάννης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην ελβετική πόλη για περαιτέρω αναλύσεις.

Οι αναλύσεις του εργαστηρίου θα επικεντρωθούν στη μέτρηση παραμέτρων σχετικών με το βιολογικό προφίλ του αθλητή (Βιολογικό Διαβατήριο Αθλητή) και όχι στην ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών όπως στα παραδοσιακά αντιντόπινγκ τεστ. Αλλωστε στο Νταεγού θα πραγματοποιηθούν 500 «κλασικοί» αντιντόπινγκ έλεγχοι με δείγματα ούρων. Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου θεωρεί ότι η δημιουργία του Βιολογικού Διαβατηρίου του Αθλητή αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ντόπινγκ.

Η μέτρηση των βιολογικών παραμέτρων δίνει τη δυνατότητα να εντοπισθούν όχι μόνο η χρήση της απαγορευμένης ουσίας ερυθροποιητίνη (EPO) ή οι μέθοδοι αλλαγής αίματος αλλά και αναβολικά-στεροειδή ή αυξητική ορμόνη.
Η εμβέλεια του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα στην IAAF να «φακελλώσει» όχι μόνο αθλητές της ελίτ που υποβάλλονται συνεχώς σε αντιντόπινγκ ελέγχους αλλά και αθλητές χωρίς διακρίσεις ή πρωτοεμφανιζόμενους στο διεθνές στερέωμα.

Οπως μάλιστα διευκρινίζεται αν οι πρώτες αναλύσεις αίματος στο Νταεγού δώσουν ύποπτα αποτελέσματα τότε οι εν λόγω αθλητές θα κληθούν να δώσουν δείγμα ούρων και να υποβληθούν και στον κλασικό έλεγχο ντόπινγκ, ακόμη και αν δεν είχαν κληρωθεί για αυτόν.

Γιάννης Τζούστας

This entry was posted on Παρασκευή, Αύγουστος 12th, 2011 at 12:01 and is filed under ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΣΤΙΒΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply