Σαρωτικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις σχεδιάζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

Οι πρόσφατες στρατιωτικές κρίσεις και τα νέα εντάλματα σύλληψης ανωτάτων αξιωματικών για συμμετοχή σε παρακρατικές δραστηριότητες δεν είναι τίποτα μπροστά στις αλλαγές που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να προωθήσει στις Ενοπλες Δυνάμεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μία από τις αλλαγές μάλιστα που αν υλοποιηθούν θα έχει μεγάλη, ουσιαστική αλλά και συμβολική, σημασία για την Ελλάδα θα είναι η κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησιά, εφόσον προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σχηματισμών που εξετάζονται αυτή την περίοδο.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει ανασύρει μία παλαιότερη μελέτη, που χρονολογείται από το 2005, όταν επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου ήταν ο στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ. Τη μελέτη αυτή, με τίτλο «Το όραμα για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις του 2010», ξεσκονίζει αυτή την περίοδο ομάδα εμπειρογνωμόνων στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα «Zaman».

Μία από τις πρώτες μεταβολές που θα υπάρξουν θα είναι η υπαγωγή του Γενικού Επιτελείου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με σκοπό να εργάζονται υπό την ίδια σκέπη. Αυτό είναι και ένα από τα αιτήματα που έχει καταθέσει στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στο πλαίσιο της εναρμόνισης της τουρκικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική αλλαγή καθώς το άρθρο 117 του Συντάγματος αναφέρει ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρεται στον πρωθυπουργό αλλά το επιτελείο είναι ανεξάρτητο στην άσκηση των καθηκόντων και εξουσιών του.

Οι μείζονες αλλαγές σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στον Στρατό Ξηράς. Σήμερα, υπάρχουν τέσσερα σώματα στρατού: το Α’ με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το Β’ με έδρα τη Μαλάτια, το Γ’ με έδρα το Ερτζινκάν και το Δ’ με έδρα τη Σμύρνη (Στρατιά του Αιγαίου). Η κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου συζητείται επί μακρό διάστημα, αλλά όπως αναφέρει και η «Zaman» το σενάριο αυτό δεν έχει προχωρήσει λόγω των αντιδράσεων εθνικιστικών κύκλων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες όμως, τα Α’ και Β’ Σώματα Στρατού θα μετονομαστούν σε Δυτική και Ανατολική Στρατιά αντιστοίχως (με έδρα σε Κωνσταντινούπολη και Μαλάτια) και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται συγχωνεύσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.