Επανεξετάζονται οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων – Εισηγήσεις για μείωση του ΦΠΑ στο 20% δέχεται ο κ. Βενιζέλος

Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μπαίνουν 980 φοροαπαλλαγές, οι οποίες αφορούν 901 κατηγορίες φορολογουμένων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ ετησίως. Στόχος είναι να αποκατασταθούν αδικίες και ανισορροπίες του συστήματος και να εξοικονομηθούν ποσά για φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις για μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20%, για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, ακόμη και για περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών.

Ο υπουργός Οικονομικών είναι αναγκασμένος να κινηθεί στο πλαίσιο του ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. «Αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος.

Φόρος αυτόματου υπερτιμήματος
Παραλλήλως, κύκλοι της Καραγεώργη Σερβίας αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα της επαναφοράς του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος (φόρος υπεραξίας) ο οποίος θα επιβαρύνει κάθε φορολογούμενο που πωλεί ακίνητο (με συνετλεστή από 5% ως 20%). Το παραπάνω προτείνεται σε συνδυασμό με τη δρασική μείωση του φόρου μεταβίβασης που επιβαρύνει τους αγοραστές. Ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται σήμερα σε 8% ως 10% επί της αντικειμενικής αξίας και προτείνεται η μείωσή του στο 1% ως 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

Νέο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές
Στο πλαίσιο του ισοδύναμου αποτελέσματος, το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει όλες τις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι ήδη μειώθηκαν στο μισό οι φοροαπαλλαγές των τόκων των στεγαστικών δανείων, των ασφαλιστικών εισφορών και των ιατρικών εξόδων.
Παράλληλα, στην Καραγεώργη Σερβίας εξετάζεται η περικοπή των παρακάτω φοροαπαλλαγών:
– για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που “κοστίζουν” στον προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ ετησίως.
– για τα νομικά πρόσωπα (292 εκατ. ευρώ)
– για τα ακίνητα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις (168 εκατ. ευρώ)
– για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (100 εκατ. ευρώ).
– για το τέλος ταξινόμησης διαφόρων οχημάτων

Ο ευρύτερος σχεδιασμός προβλέπει την κατάθεση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Ως έως τις 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις των φορέων στη διεύθυνση forologikosdialogos@minfin. gr ώστε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει και τη βάση του διαλόγου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.