Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων για δύο μήνες

Oι βαθιές ανησυχίες που ξύπνησε στις αγορές η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s έστειλαν τα διεθνή χρηματιστήρια στο ναδίρ και το ΧΑ (-6%) στις 998,24 μονάδες κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 1997.

Η πτώση των αξιών στο ΧΑ στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ενώ οι μετοχές του παγκόσμιου χρηματιστηριακού δείκτη της ΜSCI σημειώνουν το ίδιο διάστημα απώλειες 3 τρις δολαρίων. Σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο υποχώρησε, ενώ ο χρυσός, το γιεν και το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκαν καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου για να στραφούν στα ασφαλή καταφύγια.

Στην εγχώρια αγορά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων για δύο μήνες από την Τρίτη 9 Αυγούστου σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών. «Κάθε φορά που σπάει ένα ψυχολογικό όριο προκαλείται ανησυχία στην αγορά. Σήμερα είχαμε αρκετές πωλήσεις από ξένους θεσμικούς», ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.

Πτώση σε χαμηλό 2 ετών σημείωναν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών από την Standard & Poor’s και ανησυχιών ότι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως ίσως επανέλθει σε ύφεση, παρά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και των G7 και G20 για στήριξη της ευρωζώνης και αναχαίτιση των πιέσεων.

Η αποκαθήλωση του αξιόχρεου των ΗΠΑ προκαλεί κάθετη πτώση (-3%) στην Wall Street, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατέγραφε το απόγευμα απώλειες άνω του 3,5% «Η πτώση στην δική μας αγορά είναι διπλάσια καθώς εκτός από την κρίση στην Ευρώπη έχουμε την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις που θα έχει στις εγχώριες τράπεζες η συμμετοχή τους στο PSI και για την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος”, ανέφεραν αναλυτές στο Reuters.

Η αγορά των CDS πάντως δίδει πιθανότητα χρεοκοπίας 5% για την Αμερική, την ώρα που η αντίστοιχη πιθανότητα για τη Γαλλία είναι 13%. Το γεγονός αυτό, αναφέρει πάντως η FXCM δείχνει ότι η Αμερική έχει τα δικά της ισχυρά όπλα για να αντιμετωπίσει τις αγορές. Αύριο πάντως τα βλέμματα όλων των επενδυτών, θα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και κυρίως στα σχόλια του Bernanke για την αμερικανική οικονομία τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικά.

Η Moody’s επανέλαβε ωστόσο την Δευτέρα την προειδοποίησή της ότι μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ πριν το 2013, εάν εξασθενήσουν σημαντικά οι δημοσιονομικές ή οι οικονομικές προοπτικές της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.