Με ήχους παραδοσιακούς που αντήχησαν στις «βίγλες» των Βλαχοχωρίων της Πίνδου με τα μέλη των χορευτικών Συλλόγων να τους ακολουθούν, χαρίζοντας μοναδικές χορευτικές στιγμές σε όσους βρέθηκαν το Σάββατο 6 Αυγούστου 2011 στην Τοπική Κοινότητα Αβδέλλας, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εκδηλώσεις της 7ης συνάντησης Βλαχοχωρίων Πίνδου.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης αφού καλωσόρισε στη βλάχικη διάλεκτο τους προσκεκλημένους και τους Δημότες των πρώην Ορεινών Κοινοτήτων του Νομού Γρεβενών καθώς και όσους βρέθηκαν στην περιοχή, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Gini vinits la Mountili nti armounli (Καλωσορίσατε στα βουνά των Βλάχων)

Καλωσορίσατε στα πανέμορφα Γρεβενά, στη «Βίγλα» των Βλαχόφωνων Δημοτών μας από όπου «αγναντεύουν» χρόνια τώρα τον κόσμο και τα χειμαδιά, σε μία συνάντηση που έχει γίνει πλέον θεσμός και σημείο αναφοράς για τους βλαχόφωνους του Τόπου μας και όχι μόνο.

Καλωσορίσατε στον τόπο καταγωγής των Αδελφών Μανάκια, των πρώτων Κινηματογραφιστών στα Βαλκάνια.

Καλωσορίσατε στον τόπο με το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.

Η  αναζήτηση της Πολιτιστικής μας ταυτότητας, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το παρελθόν, τα ήθη τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, μέσα από τις σελίδες της ιστορίας, τις λαϊκές δοξασίες, τα τραγούδια, το χορό, τη γαστρονομία. Σημαντικές πηγές που αναδεικνύουν, υποστηρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου και διασφαλίζουν τη συνέχειά του στο μέλλον.

Είναι παρήγορο στις μέρες μας να βλέπουμε νέους ανθρώπους να γνωρίζουν τα τραγούδια και τους χορούς του τόπου τους και να συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιες εκδηλώσεις. Χρειαζόμαστε τους νέους μας που έχουν όραμα και διάθεση να συνεχίσουν την παράδοση, γιατί σε αυτούς στηρίζουμε το μέλλον μας.

Οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν επίσης και στην προβολή του φυσικού κάλλους των χωριών μας και γενικότερα των Γρεβενών.

Ο πολιτισμός, σε συνδυασμό με τις ομορφιές που προσφέρει ο τόπος μας, αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα για το αύριο του νέου Δήμου Γρεβενών. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Θα είμαστε πάντα αρωγοί και συνοδοιπόροι των ενεργών Συλλόγων.

Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα, να διασκεδάσετε, να χαρείτε όχι μόνο σήμερα αλλά και όλο το διάστημα που θα  βρίσκεσθε στα χωριά σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τους φίλους σας.

Ραντεβού το 2012 στο επόμενο Αντάμωμα και να στείλουμε ένα μήνυμα από τα Ορεινά Γρεβενά προς κάθε κατεύθυνση: τα Βλάχικα, τα Ποντιακά και τα Αρβανίτικα δεν είναι Ξένες Γλώσσες».

Γραφείο τύπου Δήμου Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.