Πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια νέα θεωρία, δίπλα στη μεγάλη Σελήνη υπήρχε και μία μικρή

Μπορείτε να φανταστείτε την εντυπωσιακή Πανσέληνο του Αυγούστου, που θα δούμε το ερχόμενο Σάββατο, με δύο φεγγάρια δίπλα δίπλα στον ουρανό; Και όμως, αυτό συνέβαινε πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε δηλαδή που, σύμφωνα με μια νέα θεωρία, δίπλα στη μεγάλη Σελήνη υπήρχε και μία μικρή, που δημιουργήθηκε όπως και το φεγγάρι που βλέπουμε σήμερα: ένας πλανήτης, στο μέγεθος του Αρη συγκρούστηκε με τη Γη και από τα συντρίμμια που πετάχτηκαν στο Διάστημα δημιουργήθηκαν τα δύο φεγγάρια.

Για αρκετά εκατομμύρια χρόνια η μικρή Σελήνη γύριζε υπομονετικά γύρω από τη Γη, αλλά η αλήθεια είναι πως έμενε πάντα στη σκιά της μεγάλης της αδερφής. Ωσπου μια μέρα δεν άντεξε άλλο την υποτίμηση και αποφάσισε να αυτοκτονήσει πέφτοντας πάνω στη μεγάλη Σελήνη.

Η σύγκρουση, λένε οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Βέρνης και της Καλιφόρνιας, που δημοσίευσαν τη θεωρία τους στο «Nature», δεν ήταν σφοδρή. Το μικρό φεγγάρι έπεσε πάνω στο μεγάλο με ταχύτητα μικρότερη από 2,4 χλμ. το δευτερόλεπτο. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι δεν δημιουργούνται μεγάλες ανατινάξεις ούτε λειώνουν οι βράχοι», εξηγεί ο Μάρτιν Τζούτζι, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Αυτή η θεωρία δίνει ικανοποιητική εξήγηση και σε ένα μυστήριο που απασχολεί δεκαετίες τους επιστήμονες. Το φεγγάρι χωρίζεται σε δύο μέρη: αυτό που φαίνεται από τη Γη και αυτό που είναι ορατό μόνο από το Διάστημα. Στο ορατό κομμάτι το έδαφος είναι σχετικά επίπεδο με διάσπαρτους κρατήρες.
Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού όμως το τοπίο αλλάζει δραματικά. Εκεί οι κρατήρες πολλαπλασιάζονται και οι πολλές οροσειρές ξεπερνούν τα 3.000 μέτρα σε ύψος.

Αυτό το μυστήριο ονομάζεται σεληνιακή διχοτόμηση. Πολλές θεωρίες γεννήθηκαν για να δώσουν απάντηση. Για παράδειγμα, μία θεωρία κάνει λόγο για υπερθέρμανση του ωκεανού υγρών βράχων που υπήρχε κάτω από τον εξωτερικό φλοιό της Σελήνης λόγω της έλξης της Γης.

Η νέα θεωρία ρίχνει την ευθύνη στη μικρή Σελήνη. Την ώρα της σύγκρουσης, στο μεγάλο φεγγάρι υπήρχε ένας ωκεανός από μάγμα με μία λεπτή κρούστα στην επιφάνεια. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η σύγκρουση προκάλεσε τη συσσώρευση υλικών στον εξωτερικό φλοιό της Σελήνης και την αναδιανομή του μάγματος στην ορατή της πλευρά.

Στέφανος Κρίκκης, Εύη Ελευθεριάδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.