Κοινωνικοί ανθρωπολόγοι λένε ότι η φυλή Ματσιτζένκα του Αμαζονίου είναι «διακριτική και φιλήσυχη»

Συνεργάτες του έγκυρου BBC σκηνοθετούσαν σκηνές για ντοκιμαντέρ σχετικό με την φυλή Ματσιτζένκα του Αμαζονίου, ώστε η «διακριτική και φιλήσυχη φυλή», σύμφωνα με κοινωνικούς ανθρωπολόγους που την έχουν μελετήσει συστηματικά, να παρουσιαστεί για λόγους εντυπωσιασμού δήθεν σαν «άγρια και εθισμένη στο σεξ».

Οι υπότιτλοι της κατά τα άλλα επιμορφωτικής σειράς είχαν τραγικά μεγάλες αποκλίσεις από τα όσα δήλωναν στην κάμερα οι αυτόχθονες του Αμαζονίου. Σε μία σκηνή, ένας άντρας υποτίθεται ότι λέει : «Χρησιμοποιούμε βέλη για να σκοτώσουμε τους ξένους που μας απειλούν». Στην πραγματικότητα όμως είχε πει «Έρχεστε από πολύ μακριά, εκεί όπου ζουν πολλοί γκρίνγκος» – απευθυνόμενος στους δύο παρουσιαστές του ντοκιμαντέρ.

Η «συμμετοχική παρατήρηση» των δύο δημοσιογράφων Μαρκ Άνστις και Όλλι Στιντς αποδεικνύεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, «ψευδής και με πολλές ανακολουθίες». Ο δρ. Γκλεν Σέπαρντ, ανθρωπολόγος που μελετά την φυλή Ματσιτζένκα εδώ και 35 χρόνια, ανέφερε ότι δεν έχει δει ποτέ τον «μεγάλο χορό του χοίρου» ο οποίος παρουσιάστηκε από την εκπομπή.

Τόσο ο Δρ. Σέπαρντ, όσο και ο Ρον Σνελ που μεγάλωσε κοντά στους Ματσιτζένκα και γνωρίζει άπταιστα την γλώσσα τους, κατηγορούν ευθέως τον σταθμό ότι κινηματογράφησε πολλές σκηνές σε στούντιο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σέπαρντ, σε μία σκηνή κατάβασης στον ποταμό, ο ιθαγενής σύντροφος των δύο δημοσιογράφων σχολίασε ότι «παίζουν αντί να κωπηλατούν», το οποίο μεταφράστηκε ως «Θα πεθάνουν».

«Αυτοί οι προσβλητικοί και θρασείς χαρακτηρισμοί παρουσίασαν τους ανθρώπους της φυλής ως κακούς και άγριους», πρόσθεσε ο δρ. Σέπαρντ.

Και για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι, ο κύριος Σνελ συνάντησε τα δύο πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης, τον μεταφραστή και τον αρχηγό του χωριού, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα περί «στημένης παραγωγής».

Ο μεταφραστής, μέλος της φυλής, δήλωσε ότι «ντρέπεται», αλλά δικαιολόγησε το παραπλανητικό του έργο λέγοντας ότι «είχε ανάγκη τα χρήματα».

Παρά τις τόσες καταγγελίες των ειδικών, η εταιρία «Cicada», που είχε αναλάβει την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Εκπρόσωπος του BBC αρκέστηκε να δηλώσει προς το παρόν ότι «η εκπομπή καταρχήν πληροί τα δημοσιογραφικά κριτήρια, όμως οι ισχυρισμοί των ανθρωπολόγων θα εξεταστούν προσεκτικά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.