Σε ένα απέραντο πλυντήριο μαύρου χρήματος μετατρέπεται σταδιακά η Ελλάδα

Με συνεχείς ρυθμίσεις για αμνηστεύσεις κεφαλαίων, αναστολή τού «πόθεν έσχες» και περαιώσεις, το ελληνικό φορολογικό σύστημα θυμίζει όλο και περισσότερο χώρα της Λατινικής Αμερικής ή υπεράκτια χώρα (offshore) και λιγότερο αναπτυγμένο κράτος του δυτικού κόσμου.
Το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ «ξεπλύνετε τα χρήματά σας στην Ελλάδα, σας συμφέρει» παίχτηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα προανήγγειλε την πλήρη άρση του «πόθεν έσχες» για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει το εξής μήνυμα στους απανταχού, αλλά και στους Ελληνες, φοροφυγάδες που πλούτισαν με παράνομο τρόπο: «Δεν μας νοιάζει πώς αποκτήσατε το χρήμα. Ας προέρχεται από φοροδιαφυγή. Ας κλέψατε τον ΦΠΑ. Ας πουλήσατε όπλα, ναρκωτικά και λευκή σάρκα. Εμείς το θέλουμε για να κάνετε επενδύσεις στη Ελλάδα».

Έχουν προηγηθεί και άλλα αντίστοιχα μηνύματα προς όλους όσοι έχουν μαύρο και βρόμικο χρήμα και επιθυμούν να το ξεπλύνουν. Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση θέσπισε ρύθμιση επαναπατρισμού κεφαλαίων γα όσους Ελληνες έχουν μαύρο χρήμα εκτός συνόρων και θέλουν να το ξεπλύνουν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις που έγιναν, βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Για να ξεπλύνουν το χρήμα όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να καταβάλουν φόρο 8% επί του ποσού. Μάλιστα δεν είναι υποχρεωμένοι να επαναπατρίσουν τις μαύρες καταθέσεις τους. Μπορούν να τις διατηρήσουν στο εξωτερικό και να τις φέρουν, «καθαρές» πια, όποτε επιθυμούν. Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών τούς δίνει και ένα δωράκι. Στην περίπτωση που εντός δύο ετών από τον επαναπατρισμό του ποσού προχωρήσουν στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή κάποιου ακινήτου τότε το 50% του φόρου επαναπατρισμού που κατέβαλαν τους επιστρέφεται από το Δημόσιο.

Μετά τη ρύθμιση επαναπατρισμού ακολούθησαν δύο ρυθμίσεις περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Οσοι είχαν κατακλέψει την Εφορία απέκτησαν έναντι καταβολής κατ’ αποκοπή φόρου ασυλία όσον αφορά τον τακτικό φορολογικό έλεγχο. Μάλιστα, ενώ στην αρχική ρύθμιση της περαίωσης είχαν εξαιρεθεί όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ (διότι προφανώς η κατοχή από ελεύθερο επαγγελματία σημαντικής ακίνητης περιουσίας αποτελεί ένδειξη φοροδιαφυγής), με την αναβίωση της ρύθμισης που γίνεται τώρα μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους και να απαλλαγούν για πάντα από τον φορολογικό έλεγχο και οι παραπάνω φορολογούμενοι.

Το τρίτο μέτρο με το οποίο στρώνεται το χαλί σε όσους έχουν αποκρύψει μεγάλα εισοδήματα είναι η αναστολή «πόθεν έσχες» για όλα τα ακίνητα, είτε πρόκειται για πρώτη, είτε για δεύτερη ή τρίτη κατοικία. Και μάλιστα ανεξαρτήτως αξίας. Ετσι ενώ δεν θα ελεγχθεί για «πόθεν έσχες» ένας μισθωτός που αγοράζει ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ, δεν θα ελεγχθεί για «πόθεν έσχες» και ένας «μεγαλοκαρχαρίας» της φοροδιαφυγής, ο οποίος προχωρεί στην αγορά μιας έπαυλης αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

Τα παραπάνω ήρθαν και προστέθηκαν στο ήδη διάτρητο σύστημα ελέγχου του «πόθεν έσχες», καθώς στο παρελθόν για λόγους «τόνωσης της επιχειρηματικότητας» έχει ανασταλεί επ’ αόριστον το «πόθεν έσχες» για την αγορά μετοχών και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σπύρος Δημητρέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.