Θα αντικαταστήσει τον αριστερό της οφθαλμό, τον οποίο έχασε σε τροχαίο

Μία αμερικανίδα εικαστικός ετοιμάζεται να εμφυτέψει μικροκάμερα σε ένα τεχνητό μάτι το οποίο θα αντικαταστήσει το αριστερό της μάτι, που το έχασε σε τροχαίο.
Η καλλιτέχνιδα Τάνια Βλάτς, από το Σαν Φρανσίσκο, ήταν συντετριμμένη, όταν το 2005 συνέβη το ατύχημα. Η απώλεια, πέρα από τις ιατρικές συνέπειες, είχε επιπτώσεις στην επαγγελματική της πορεία. Έπειτα από μία περίοδο μελαγχολίας, η Τάνια συνειδητοποίησε πως θα της προσφέρονταν ποικίλες καλλιτεχνικές ευκαιρίες από ένα προσθετικό μάτι- μικροκάμερα, το οποίο μάλιστα θα μορεί να είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο και όποιοι επιθυμούν θα “βλέπουν” αυτό που “βλέπει” η κοπέλλα.

Ένα προσθετικό μάτι, με την ικανότητα εγγραφής βίντεο αλλά και άλλων εφαρμογών δεν είναι εντελώς πρωτάκουστο. Η ιδέα άλλωστε, έχει γίνει γνωστή σε διάφορες επιτυχημένες αμερικανικές ταινίες και σειρές όπου προβάλλονταν βιονικά ανθρωποειδή ήδη από το 1970, όπως για παράδειγμα στις ταινίες «Εξολοθρευτής».

Όμως η απόφαση της συγκεκριμένης καλλιτέχνιδας για ενδοφθαλμική κάμερα έρχεται να ξαφνιάσει και πάλι τον κόσμο, αρκετά χρόνια μετά τις πρώτες αναφορές σε τέτοιες τεχνολογικές καινοτομίες. Το όνειρο της είναι να αποκτήσει ένα μάτι βελτιστοποιημένο, ενδεχομένως με τις δικές του ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Με άλλα λόγια, η Τάνια επιθυμεί το μάτι να φέρει αισθητήρες που θα ανταποκρίνονται στο ανοιγοκλείσιμο του ματιού, οι οποίοι θα επιτρέπουν στην κάμερα να τραβά σταθερές φωτογραφίες, να εστιάζει ,να μεγεθύνει αλλά και να ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται, ανάλογα με τις ανάγκες της. Η κόρη θα είναι φωτοευαίσθητη, θα διαστέλλεται ή θα συστέλλεται όπως συμβαίνει με ένα κανονικό μάτι. Επιπλέον, θα δύναται να εκτελεί αναγνώριση προσώπων αλλά και γεωγραφικό εντοπισμό.

Η καλλιτέχνης έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ήδη, μέσω δωρεών, ένα αρχικό ποσό ύψους 15.000 ευρώ, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος από μέρους της ιατρικής κοινότητας. «Η απόφαση να εμφυτεύσω μία κάμερα στο μάτι μου είναι σαν να προσκαλώ ένα μικρό κινηματογραφιστή να ζήσει μέσα στον εγκέφαλό μου» δηλώνει ενθουσιασμένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.