Ακόμη και γενετικό υλικό αποφασίζουν να πουλήσουν πολλοί για να βγάλουν ένα μικρό χαρτζιλίκι…

Η άσχημη οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει, το τελευταίο διάστημα, πολλούς Ελληνες αλλά και αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας όχι στις κανονικές τράπεζες αλλά στις τράπεζες σπέρματος, σε αναζήτηση… πόρων!
Τα τηλεφωνικά κέντρα πολλών τραπεζών σπέρματος «σπάνε» κάθε μέρα από εκατοντάδες τηλεφωνήματα ανδρών οι οποίοι δηλώνουν την επιθυμία να διαθέσουν το σπέρμα τους. Στόχος τους είναι να αυξήσουν το εισόδημά τους.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από άτομα που θέλουν να γίνουν δότες λόγω οικονομικής κρίσης» επιβεβαιώνει ο Γ. Βουλγαρίδης, βιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας SpermLab. Το θέμα αποτελεί κοινό μυστικό εδώ και πολύν καιρό στους κύκλους γυναικολόγων και εξειδικευμένων γιατρών.

Η περίοδος με τη μεγαλύτερη κίνηση είναι συνήθως το καλοκαίρι, πριν από τις διακοπές, αλλά και πριν από εορτές όπως τα Χριστούγεννα οπότε και οι ανάγκες για… ρευστό αυξάνονται. Και, επειδή το θέμα αποτελεί ταμπού «αρκετές φορές δεχόμαστε τηλεφωνήματα από τις συντρόφους, επειδή πολλοί άνδρες ντρέπονται» επισημαίνει ο κ. Βουλγαρίδης.

Και πόσο μπορεί να αυξηθεί το εισόδημα; Παρ’ ότι ο νόμος προβλέπει πως η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αμειφθεί περισσότερο από 200 ευρώ, ποσό που θεωρείται αποζημίωση για ιατρικά έξοδα και μετακίνηση, αρκετές τράπεζες σπέρματος πληρώνουν με το… κομμάτι από 30 έως 50 ευρώ. Ποσό ουδόλως ευκαταφρόνητο την περίοδο αυτή.

Βέβαια, προηγείται μια σειρά εξετάσεων και ελέγχων, ώστε να διαπιστωθεί εάν το γενετικό υλικό είναι αξιοποιήσιμο και αν είναι απαλλαγμένος ο δότης από διάφορες ασθένειες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» μόνο ένας στους δέκα δότες πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ και αυτός που θα επιλεγεί δεν μπορεί να αξιοποιήσει το γενετικό του υλικό για πάνω από 10 παιδιά.

«Ο δότης εισπράττει 50 ευρώ τη φορά. Δεν μπορεί όμως να διαθέσει το σπέρμα του πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ώστε να μην το κάνει επάγγελμα. Είναι διεθνής η οδηγία αυτή, ώστε να μην μπορεί κανείς να επιβιώσει με τα ποσά που δίνονται» αναφέρει ο Ευθ. Ιππίκογλου, υπεύθυνος της Τράπεζας Serum. «Λαμβάνουμε μόνο από Ελληνες, ώστε και να μπορεί να γίνει επανεξέταση του δότη. Οι περισσότεροι που έρχονται είναι φοιτητές που το κάνουν για τα χρήματα ή άνθρωποι που εργάζονται σε νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες και γνωρίζουν το θέμα. Απαιτούνται περίπου 20 μέρες για την όλη διαδικασία ελέγχου και εξέτασης» συμπληρώνει ο κ. Ιππίκογλου.

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν διστάζει να φορολογήσει το σπέρμα προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία. Πλέον το σπέρμα έχει και ΦΠΑ 13%. Παρ’ ότι υπάρχει οδηγία ότι τα προϊόντα του ανθρώπινου σώματος δεν υπόκεινται σε καθεστώς φορολόγησης, στην Ελλάδα πρωτοτυπούμε και πια πωλείται 150 ευρώ συν ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι ετησίως γίνονται στη χώρα μας περίπου 1.000 λήψεις σπέρματος (αγορές) από τράπεζες με στόχο την τεκνοποίηση. Οι γυναίκες που αγοράζουν σπέρμα είναι κατά 50% άγαμες Ελληνίδες και άνω των 40 ετών.

Το υπόλοιπο ποσοστό των ληπτών είναι είτε ζευγάρια που έχουν δυσκολίες αναπαραγωγής είτε και ομοφυλόφιλα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί.
Όμως στη διαδικασία αυτή υπάρχουν και κίνδυνοι, καθ’ ότι εδώ και καιρό η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ανενεργός, προφανώς στο πλαίσιο της… λιτότητας. Αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται έλεγχοι στις τράπεζες για το αν τηρούν τους κανόνες νομιμότητας, ενώ δεν γίνονται και αδειοδοτήσεις.

Όπως επισημαίνει ο Β. Ταρλατζής, καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας και ανθρώπινης αναπαραγωγής καθώς και πρώην πρόεδρος της Αρχής: «Θέλω να ελπίζω επειδή η Αρχή είναι ανενεργός, ότι οι συνάδελφοι γιατροί που χρησιμοποιούν τις Τράπεζες Σπέρματος τηρούν όλες τις διαδικασίες ελέγχου και είναι προσεκτικοί. Αλλωστε σήμερα δεν γίνονται έλεγχοι ούτε αδειοδοτήσεις, ενώ ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Επειδή η Αρχή δεν λειτουργεί, δεν έχει εκδοθεί ούτε καν το προεδρικό διάταγμα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, αλλά μόνο για τους τρόπους διατήρησης και διαχείρισης του υλικού. Άρα όσες τράπεζες λειτουργούν είναι χωρίς άδεια, καθ’ ότι και να θέλουν να βγάλουν δεν μπορούν, αφού δεν υπάρχει το επίσημο όργανο για να τη δώσει. Στο εισαγόμενο σπέρμα δεν υπάρχει πρόβλημα, καθ’ ότι στο εξωτερικό γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα».

Χαρακτηριστικό είναι πως η πολιτεία δεν γνωρίζει καν πόσες τράπεζες σπέρματος υπάρχουν. «Δεν ξέρουμε ούτε πόσες υπάρχουν ούτε αν τηρούν τους κανονισμούς. Επιδιώξαμε να κάνουμε μια καταγραφή παλαιότερα, αλλά δεν λειτούργησε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στο σκοτάδι» καταλήγει ο κ. Ταρλατζής.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, που φαίνεται να είναι σε γνώση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, ότι υπάρχει τράπεζα σπέρματος στη χώρα μας που διαθέτει τους ίδιους δότες, 56 τον αριθμό, εδώ και δέκα χρόνια. Η πιθανότητα να έχουν γεννηθεί αμέτρητα παιδιά από τον ίδιο πατέρα είναι εξαιρετικά υψηλή. Γεγονός που γεννά και ζητήματα ηθικής, καθώς πολλά αδέρφια μπορεί να συνυπάρχουν στις ίδιες περιοχές με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.