Επικεφαλής ομίλου η Εθνική στην κλήρωση των προκριματικών που θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας θα είναι η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας, στην κλήρωση των ευρωπαϊκών ομίλων για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2014 που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία. Η Εθνική Ελλάδας, σύμφωνα με την ειδική βαθμολογία της FIFA, το Σάββατο στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου θα λάβει χώρα η εν λόγω διαδικασία της κλήρωσης, θα τεθεί επικεφαλής ενός από τους εννέα ομίλους.

Επικεφαλής στους άλλους οκτώ ομίλους θα είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κροατία και η Νορβηγία, τις οποίες φυσικά δεν θα βρει στον δρόμο της η Ελλάδα.

Από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας ξεχωρίζουν η Γαλλία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Τουρκία, η Σερβία και η Δανία τις οποίες αν αποφύγει η ελληνική ομάδα θα έχει πολλές πιθανότητες να κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλό της η οποία δίνει αυτόματα την πρόκριση για τα γήπεδα της Βραζιλίας. Φυσικά δύσκολοι αντίπαλοι υπάρχουν και στα… χαμηλότερα γκρουπ (πχ. Τσεχία στο τρίτο). Αν η Εθνική τερματίσει δεύτερη στον όμιλό της μπορεί να διεκδικήσει το εισιτήριο για το Μουντιάλ μέσω αγώνων μπαράζ.

Οι αγώνες της προκριματικής φάσης θα διεξαχθούν από τις 7 Σεπτεμβρίου 2012 έως τις 15 Οκτωβρίου 2013. Στην κλήρωση του Σαββάτου θα συμμετάσχουν 53 εθνικές ομάδες από τη γηραιά ήπειρο η οποία το 2014 θα στείλει στη Βραζιλία 13 εκπροσώπους.

Τα 6 γκρουπ δυναμικότητας έχουν ως εξής:

1ο γκρουπ
1. Ισπανία
2. Ολλανδία
3. Γερμανία
4. Αγγλία
5. Πορτογαλία
6. Ιταλία
7. Κροατία
8. Νορβηγία
9. ΕΛΛΑΔΑ

2ο γκρουπ
10. Γαλλία
11. Μαυροβούνιο
12. Ρωσία
13. Σουηδία
14. Δανία
15. Σλοβενία
16. Τουρκία
17. Σερβία
18. Σλοβακία

3ο γκρουπ
19. Ελβετία
20. Ισραήλ
21. Εϊρε
22. Βέλγιο
23. Τσεχία
24. Βοσνία/Ερζεγοβίνη
25. Λευκορωσία
26. Ουκρανία
27. Ουγγαρία

4ο γκρουπ
28. Βουλγαρία
29. Ρουμανία
30. Γεωργία
31. Λιθουανία
32. Αλβανία
33. Σκωτία
34. Βόρεια Ιρλανδία
35. Αυστρία
36. Πολωνία

5ο γκρουπ
37. Αρμενία
38. Φινλανδία
39. Εσθονία
40. Κύπρος
41. Λετονία
42. Μολδαβία
43. Σκόπια
44. Αζερμπαϊτζάν
45. Νήσοι Φερόες

6ο γκρουπ
46. Ουαλία
47. Λιχτενστάιν
48. Ισλανδία
49. Καζακστάν
50. Λουξεμβούργο
51. Μάλτα
52. Ανδόρα
53. Σαν Μαρίνο

Οι κλείσεις του Σάντος για το φιλικό με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη
Στο μεταξύ είδε και απόειδε ο κ. Φερνάντο Σάντος με τον… αφελληνισμό του ελληνικού πρωταθλήματος και άρχισε να αναζητεί παίκτες που θα στελεχώσουν την εθνική ομάδα, από τα Ελληνόπουλα της διασποράς. Μετά τον Γιάννη Αμανατίδη και τον Κώστα Μήτρογλου σειρά να αγωνισθεί στην εθνική ομάδα των ανδρών πήρε ο αμυντικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν Θανάσης Πέτσος, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός στην Καϊζερσλάουτερν.

Ο 20χρονος αμυντικός κλήθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή για το φιλικό παιχνίδι με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη στις 10 Αυγούστου στο Σεράγεβο, μαζί με τους Βαγγέλη Μόρα, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Σωκράτη Παπασταθόπουλο, Γιώργο Τζαβέλλα, Γιώργο Σαμαρά, Παναγιώτη Κονέ, Αλέξανδρο Τζιόλη και Βασίλη Πλιάτσικα ο οποίος επιστρέφει στην Εθνική μετά το σοβαρό τραυματισμό που είχε.

Ο Πέτσος δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό καθώς μετράει 7 συμμετοχές στην εθνική ομάδα των νέων και 1 με την εθνική ελπίδων. Οι γονείς του κατάγονται από την Εδεσσα και η Λεβερκούζεν τον απέκτησε σε ηλικία 9 ετών από την Ντισελντόρφερ 99. Στις ακαδημίες της Λεβερκούζεν είχαν επίσης ξεκινήσει το ποδόσφαιρο ο Φάνης Γκέκας και ο Γιάννης Μασμανίδης, ενώ έχει στο δυναμικό της και τον 17χρονο επιθετικό Θανάση Μέντζο.

Ο Πέτσος είχε κληθεί στην εθνική νέων σε ηλικία 16 ετών από τον κ. Νίκο Νιόπλια, μαζί με τους Κώστα Δρίζη του Ανόβερο, Γιώργο Μαχλελή της Στουτγάρδης και νυν του Παναθηναϊκού, Βαγγέλη Παπαευθυμίου της Βόλφσμπουργκ και Βλάση Κοταίδη των Κίκερς Στουτγάρδης.

Οι διεθνείς από τις ελληνικές ομάδες θα κληθούν από τον κ. Σάντος στις 5 Αυγούστου.

Γιάννης Γεωργάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.