Σχέδιο νόμου του Υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου

Αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών για ένα χρόνο προανήγγειλε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και εκκίνηση λειτουργίας λέσχεων φιλάθλων από το καλοκαίρι του 2012. Παράλληλα, το σχέδιο Νόμου που παρουσίασε προβλέπει πιο αυστηρές ποινές για την αθλητική βία, επαναφορά του “ιδιώνυμου” και χαρακτηρισμός ως “εγκληματικής οργάνωσης” για κάθε ομάδα ανθρώπων που συλλαμβάνεται για τέλεση επεισοδίων. Το νομοσχέδιο θα είναι από την Τετάρτη στη Βουλή προς δημόσια διαβούλευση.

“Λουκέτο” στους συνδέσμους
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προβλέπεται άμεση και οριστική κατάργηση των συνδέσμων, όπως τους γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Το καλοκαίρι του 2012 θα αρχίσουν να λειτουργούν λέσχες φιλάθλων, οι οποίες θα λογοδοτούν σε μία ενιαία δημόσια Αρχή και θα οφείλουν να παραδίδουν λίστες με τα αναλυτικά στοιχεία των μελών τους με την έναρξη της ποδοσφαιρικής σεζόν. Μέχρι στιγμής, λέσχη φιλάθλων που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο έχει μόνο ο Άρης, η οποία όμως μέχρι το καλοκαίρι του 2012 δεν θα αναγνωρίζεται, όπως συμβαίνει και με όλους τους συνδέσμους.

Επαναφορά του “ιδιώνυμου”
Λίγα χρόνια μετά την κατάργηση του ιδιώνυμου από τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, το σχέδιο Νόμου του Παύλου Γερουλάνου προβλέπει την επαναφορά του. Αυτό σημαίνει ότι (εφόσον ψηφιστεί ο Νόμος), θα επιβάλλεται άμεση και μη αναστρέψιμη φυλάκιση, όταν ο συλληφθείς πληροί δύο κριτήρια:

Ι. Όταν η τέλεση του αδικήματος γίνεται με όπλο ή άλλο μέσο που εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο της ζωής τρίτων.
ΙΙ. Όταν διαπιστώνεται αντικοινωνικότητα του δράστη.

Εγκληματική οργάνωση
Βάσει του νέου νομοσχεδίου, προβλέπεται χαρακτηρισμός ως “εγκληματικής οργάνωσης” για όποια ομάδα οπαδών συλλαμβάνεται για τέλεση επεισοδίων. Βάσει αυτής της διαφοροποίησης, οι συλληφθέντες θα αντιμετωπίζουν πιθανότητα φυλάκισης έως και τριών ετών.

Στην ώρα του το πρωτάθλημα
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για την παρουσίαση του σχεδίου Νόμου, ο Υπουργός ρωτήθηκε αν θα καθυστερήσει η έναρξη του νέου πρωταθλήματος, κάτι που αποκλείστηκε: “Πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα για να δώσουμε μία ευκαιρία στη διαδικασία για να ριζώσει. Αν αποτύχουεμ θα καταφύγουμε σε ακραίες λύσεις”.

ΕΝΕΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.