Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Μύθοι και αλήθειες για το παγωτό: δροσιστείτε, χωρίς ενοχή

Ιούλιος 26th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Προτιμήστε για τη δίαιτά σας σορμπέ και γρανίτες…

Θυμάστε την εποχή που ορίζαμε το καλοκαίρι από τον αριθμό των παγωτών που έχουμε καταναλώσει; Γευστική απόλαυση από τις λίγες, το παγωτό αποτελεί νότα δροσιάς στις δύσκολες μέρες του καύσωνα που διανύουμε, χωρίς να περιβάλλεται πια από την ενοχή του παρελθόντος. Αποτελεί διατροφική αξία, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα πολλές θερμίδες_ εκτός και αν είστε επιρρεπείς σε ξηρούς καρπούς, σιρόπια και μπισκότα που ενίοτε το συνοδεύουν…

Γευστικός πολιτισμός
Καταρχάς, το χρωστάμε στους Κινέζους. Το παγωτό αποτελεί επινόηση του δικού τους γευστικού πολιτισμού, όταν περίπου το 2000 πΧ. έβγαζαν στο χιόνι – για να πήξει – μίγμα από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα. Ο προάγγελος του …σορμπέ ήταν γάλα με παγωμένους χυμούς φρούτων, παρασκεύασμα που έφερε στην Ευρώπη ο Μάρκο Πόλο, για να διαδοθεί στην Ιταλία, στη Γαλλία, σε ολόκληρη την Ευρώπη και να περάσει στην ιστορία όταν βεβαίως εφευρέθηκε η ψύξη.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το παγωτό είναι λίαν θρεπτικό, καθώς εμπεριέχει υδατάνθρακες και πρωτεϊνες, παρέχοντας στον οργανισμό συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο. Το λίπος του παγωτού είναι φορέας λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α, Ε, Κ και D, ενώ το γάλα αυτό καθαυτό χαρίζει στο σώμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β6).

Ο μύθος που θέλει το παγωτό επιβαρυντικό για τους διαβητικούς έχει προ πολλού καταρριφθεί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης μετά την κατανάλωσή του, είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν, μετά την κατανάλωση καρότων, άσπρου ψωμιού ή ρυζιού.

Όσο για το επίμαχο σημείο, τη θερμιδική του αξία, όλα εξαρτώνται από τις …επιλογές. Ενα παγωτό μπορεί να σας δώσει από 80 έως και 350 θερμίδες: άλλο είναι να διαλέγει κανείς ένα παγωτό ξυλάκι (χωρίς επικάλυψη σοκολάτας), και άλλο δύο μπάλες σοκολάτα παρφέ με σιρόπι καραμέλας!

Η ενεργειακή αξία του παγωτού
(θερμίδες ανά 100 γραμμάρια)

Σοκολάτα: 235
Παρφέ: 220
Βανίλια: 180
Παγωτό με φρούτα: 130
Διαιτητικό (0%) : 125
Γρανίτα: 100

Έξυπνα tips
Είναι σαφές ότι αν λαχταράτε παγωτό, σας «συμφέρει» να παραγγείλετε γρανίτα (χυμοί φρούτων και ζάχαρη, διόλου γάλα), ή σορμπέ που θα σας χαρίσει ελάχιστες θερμίδες. Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε ξυλάκι και όχι κυπελάκι. Αν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, ακόμη καλύτερα.

Αν αγοράζετε παγωτά τύπου 0%, προσέχετε το εν λόγω ποσοστό να αναφέρετε και στα λιπαρά, αλλά και στη ζάχαρη. Είναι μία μικρή παγίδα που μπορεί να σας παχύνει, εν αγνοία σας. Φτιάξτε παγωτό στο σπίτι. Ελέγχετε καλύτερα και τις πρώτες ύλες, και τις θερμίδες που σας δίνουν.

Δείτε περισσότερα

This entry was posted on Τρίτη, Ιούλιος 26th, 2011 at 16:32 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply