Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Όχι» σε προανακριτική για Αλογοσκούφη – Μαρκογιαννάκη

21 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εισαγγελέων για έλεγχο των δύο πρώην υπουργών απορρίφθηκε από τη Βουλή

Η Βουλή δεν ενέκρινε τη σύσταση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εισαγγελέων που θα είχε την ευθύνη για το νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη και της ουσιαστικής βασιμότητας της, για την υπόθεση της Siemens.

Κατά τη μυστική ψηφοφορία που έγινε στη βάση της πρότασης των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση, για τα δύο πολιτικά πρόσωπα, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων.

Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν πήραν μέρος στην μυστική ψηφοφορία, ενώ «λευκό» δήλωσαν ότι ψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία).

Έτσι, από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, το αποτέλεσμα ήταν:

Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 141, κατά της πρότασης 7, παρών» 6, «λευκό» 13, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα.

Για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8, «παρών» 10, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 13 «λευκά» και 11 άκυρα.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι στο κείμενο των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, είχε περιληφθεί και πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για αδικήματα που ενδεχομένως τελέστηκαν σχετικά με την υπόθεση της Siemens.

Ως εκ τούτου η πρόταση αυτή τελεί σε εκκρεμότητα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωναν ότι η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος κατέβαλε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για την πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης. Και πρόσθεταν ότι στις ψηφοφορίες επί των προσώπων οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία.

Επίσης, σχολίαζαν ότι η ΝΔ για μια ακόμη φορά «απείχε επιδεικνύοντας στάση ανευθυνότητας».

Στον απόηχο της εκπεφρασμένης απόφασης της Siemens να στραφεί δικαστικώς κατά του ελληνικού δημοσίου, επιδιώκοντας να μην καταβάλλει αποζημίωση για το μεγάλο σκάνδαλο των προμηθειών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στη συνεδρίαση που προηγήθηκε, ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή δεν κλείνει σήμερα, γιατί στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης, έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ολοκληρωθεί η έρευνα γρήγορα.

Όπως επίσης έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Παπαϊωάννου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χάρη Παμπούκη με τη Siemens και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό να πει με ποια μέτρα θα στραφεί εναντίον της μητρικής και θυγατρικής Siemens.

«Υπάρχουν θέματα αποζημιώσεων, διοικητικών κυρώσεων που θα επιβληθούν» διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανακοίνωσε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή προκειμένου να λαμβάνονται σύντομα ανάλογες αποφάσεις ώστε να μην δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή.

Χρ. Μαρκογιαννάκης: άθλια συναλλαγή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης αξιοποίησε το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής και πήρε το λόγο καταγγέλλοντας «συναλλαγή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», η οποία «δεν θα είχε συντελεστεί αν δεν είχε φύγει από το κόμμα της ΝΔ».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης υπογράμμισε ότι «για το κουκούλωμα που επιχειρείται έχουν συντελεστεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της υπόθαλψης εγκληματία».

Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων, αναφέρθηκε στις ευθύνες τις περιόδου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι βαφτίστηκε εξοπλιστική δαπάνη, ένα σύστημα ασφαλείας προκειμένου το φαγοπότι να γίνεται με μεγαλύτερη άνεση και ότι «σκοπός ήταν να πάρουμε γουρούνι στο σακί».

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί η εξεταστική επιτροπή δεν άνοιξε τους λογαριασμούς των κ.κ. Χρυσοχοϊδη, Φλωρίδη και Τσερτικίδη.

«Εγώ δεν είπα ότι πήρανε λεφτά. Αλλά δεν ήταν και εκείνοι υπουργοί; Εγώ είχα τη σφραγίδα του κλέφτη;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης δηλώνοντας ότι δεν ανέχεται από κανέναν να τον τσαλακώνει.

Επιστολή από Γ. Αλογοσκούφη

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής χαρακτήρισε αστήρικτη και νόμω αβάσιμη την κατηγορία που του αποδίδεται, δηλαδή, την παράλειψη ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ σχετικά με την προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ-Siemens.

Επισήμανε επίσης ότι ως πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων δεν είχε βάσει νόμου δυνατότητα παρέμβασης και καμία αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, όπως ο ΟΤΕ, πέραν αυτών που προβλέπονται για οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία.

This entry was posted on Πέμπτη, 21 Ιουλίου, 2011 at 22:35 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply