Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ θα δημοπρατηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου

Αυστηρό μήνυμα προς τους φορείς του Δημόσιου, να απελευθερώσουν άμεσα τους πόρους του ΕΣΠΑ, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έργα που βρίσκονται «στα χαρτιά», απηύθυνε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, άμεσα τίθενται σε καθεστώς επανεξέτασης 4.762 έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ για τα οποία ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποφασισθεί αν θα δημοπρατηθούν για να προχωρήσουν, ή θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ, προκειμένου οι πόροι να κατευθυνθούν σε δράσεις που είναι ώριμες και μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην αύξηση της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επικαλέστηκε το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, όπως είπε, από τα 3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται συνολικά έχει εγκλωβίσει τα μισά σε νεκρές εκχωρήσεις και ανενεργά έργα.

«Αποκλειστικό κριτήριο είναι η άμεση χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε χρήματα να κάθονται», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο, που έχει εντάξει, θα απορρίπτεται. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε μάλιστα τους Περιφερειάρχες, τα υπουργεία, τους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανήγγειλε επίσης, την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων.

Σε αυτό περιλαμβάνονται (εκτός από την απένταξη των ανενεργών προγραμμάτων) η απλούστευση των διαδικασιών με κατάργηση φορέων που διαμεσολαβούν στην εκχώρηση των πόρων, η αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων προς τις περιφέρειες, η ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων, αλλά και η υποστήριξη «αδύναμων» δικαιούχων με τεχνική βοήθεια για να κινηθούν με πιο ταχείς ρυθμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.