Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατάφεραν να θωρακιστούν κεφαλαιακά

Προς συντεταγμένη αναδιάρθρωση οδηγείται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο υπό την πίεση των αγορών και των συνεπειών από την τελική ρύθμιση που θα προωθηθεί για την τακτοποίηση του ελληνικού δημόσιου χρέους αναμένεται να αλλάξει μορφή τους επόμενους μήνες, καθώς θα γίνεται ολοένα πιο επιτακτική η ανάγκη για μεγαλύτερα και ισχυρότερα σχήματα. Τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν μέσω συντονισμένων κινήσεων τους προηγούμενους μήνες να θωρακιστούν κεφαλαιακά, ωστόσο η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Οι τραπεζίτες αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι τον δρόμο της επιστροφής στις αγορές και την επανασύνδεση της χώρας με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το έναυσμα για την ενεργοποίηση των σχεδίων αυτών εκτιμάται ότι θα το δώσει η λύση που θα αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ για το χρέος, η οποίαόπως όλα δείχνουνθα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη. Οι ελληνικές τράπεζες είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση των κρατικών ομολόγων, το «βάθος» της οποίας θα καθορίσει τις απώλειες και κατ΄ επέκταση τις ανάγκες τους για φρέσκα κεφάλαια.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι δράσεις που θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, συνεργασίες με ξένους χρηματοοικονομικούς ομίλους, πώληση θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη, απομόχλευση του ισολογισμού τους και περικοπές στο κόστος λειτουργίας κυρίως των εγχώριων δραστηριοτήτων. Αναφερόμενος στις ασκήσεις αντοχής ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντεπεξέρχεται. Εχει επαρκή κύρια βασικά ίδια κεφάλαια και εκπληροί τις προϋποθέσεις του μνημονίου, οι οποίες είναι ακόμη αυστηρότερεςγιατί τώρα πρέπει να ελεγχθούν και τα τυχόν επισφαλή δάνεια». Οπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής, «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών», σημειώνοντας ότι συνεχίζει «να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή».

Η συνταγή του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη είναι συγκεκριμένη. Ο κ. Προβόπουλος επιζητεί τη συγκέντρωση στον κλάδο, η οποία θα επιτρέψει τη γρηγορότερη επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου και χρήματος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ.Ταμβακάκης στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία μέσω των συγχωνεύσεων, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι σύντομα θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες. Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν φήμες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ότι σύντομα θα ανακοινωθεί deal στο οποίο θα συμμετέχουν δύο από τις Εθνική, Αlpha Βank και Εurobank.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, παράλληλα με τις συνενώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, επιζητεί τη διενέργεια νέων προβλέψεων με στόχο τη θωράκιση έναντι των αυξανόμενων καθυστερήσεων, την κεφαλαιακή ενίσχυση με οργανικό ή μη τρόπο και τη μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω της συρρίκνωσης των εργασιών, της αναδιοργάνωσης του δικτύου των τραπεζών και αναγκαστικά και μέσω της απόλυσης προσωπικού στην Ελλάδα. Από τις αρχές του 2012 ο δείκτης Core Τier 1, κατ΄ απαίτηση της τρόικας, θα πρέπει κατ΄ ελάχιστον να βρίσκεται στο 10%. Μπορεί σήμερα οι περισσότερες τράπεζες να πετυχαίνουν τον στόχο αυτόν, ωστόσο η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία και οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις επισφάλειες, αλλά και οι ενδεχόμενες απώλειες από την αναδιάρθρωση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να τις αναγκάσει να προχωρήσουν σε νέες κεφαλαιακές ενέσεις.

Κινήσεις στο εξωτερικό
Με δεδομένο ότι οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές κεφαλαίου για τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι οι καλύτερε2ς δυνατές για νέες εκδόσεις μετοχών, η ενίσχυση αυτή περνά μέσα από τη ρευστοποίηση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών των θυγατρικών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Εθνική Τράπεζα έχει δρομολογήσει την πώληση του 20% της Finansbank, η Εurobank έχει ήδη συμφωνήσει την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου της Ρolbank στην Πολωνία και προωθεί την απεμπλοκή από τη θυγατρική της στην Τουρκία, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για τη διάθεση της μονάδας της στην Αίγυπτο.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών θεωρείται η τοποθέτηση κύκλων προσκείμενων στη διοίκηση της Εθνικής, οι οποίοι λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των stress tests υπογράμμιζαν ότι το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας των 3,4 δισ. ευρώ που έχει η τράπεζα, όπως προκύπτει από τα δυσμενή σενάρια των stress tests, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ακόμη και εκτός της χρηματοπιστωτικής σφαίρας.

Α. Μάρκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.