Χαράτσι της ΕΑΣ Κοζάνης για δηλώσεις ΟΣΔΕ – Μετά το σάλο που προκλήθηκε η Ένωση επέστρεψε τα χρήματα που εισέπραξε παράνομα.

Θύματα των αυθαιρεσιών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών έχουν πέσει χιλιάδες αγρότες του νομού Κοζάνης, οι οποίοι πλήρωσαν ένα μεγάλο χαράτσι για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης).
Την ίδια στιγμή οι αγρότες της περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις, καθώς δεν έχουν καταχωρηθεί οι αιτήσεις τους στο σύστημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επειδή η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει κλείσει τις «ηλεκτρονικές πύλες» στην ΕΑΣ Σερβίων – Κοζάνης, με το αιτιολογικό ότι αθέτησε τη σύμβαση μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΟΠΕΚΕΠ (Οργανισμού Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).

Με βάση την σύμβαση η ΠΑΣΕΓΕΣ όρισε τις ΕΑΣ της χώρας να συντάσσουν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ αγροτών, έναντι του αντιτίμου των 25 ευρώ ανά αίτηση. Όμως στην Κοζάνη υπάρχουν καταγγελίες αγροτών, σύμφωνα με τις οποίες η Ένωση χαράτσωνε τους αγρότες με το υπέρογκα ποσά που ανέρχονται μέχρι τα 200 – 300 ευρώ ανά αίτηση. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων στην ΕΑΣ Κοζάνης για τις οποίες εισπράχτηκε το ανωτέρω αντίτιμο, ανέρχεται σε 6.000, πράγμα που σημαίνει ότι στα ταμεία της συνεταιριστικής οργάνωσης εισέρευσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ίσως και παραπάνω.

Οι καταγγελίες προκάλεσαν σάλο στο υπουργείο και στην ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίοι προχώρησαν στον αποκλεισμό της ΕΑΣ Σερβίων – Κοζάνης από τις αιτήσεις ΟΣΔΕ. Έτσι, ο αγρότες που πλήρωσαν «χρυσάφι» για μια αίτηση, δεν έχουν καταγραφεί στο σύστημα και είναι ξεκρέμαστοι, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να μην εισπράξουν τις κοινοτικές ενισχύσεις. Γι’ αυτό εδώ και μία εβδομάδα, η ΠΑΣΕΓΕΣ έστειλε κλιμάκιο στην Κοζάνη, για την διευθέτηση του προβλήματος. Συγκρότησε ένα συνεργείο και άρχισε να παραλαμβάνει δωρεάν τις αιτήσεις των αγροτών.

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι πρόκειται να γίνει με τους χιλιάδες αγρότες που είχαν απευθυνθεί αρχικά στην ΕΑΣ. Πάντως, οι αγρότες προσέρχονται μαζικά τις τελευταίες ημέρες στην ΕΑΣ Σερβίων – Κοζάνης, παίρνουν πίσω όλα τα δικαιολογητικά και απευθύνονται για τις αιτήσεις στο κλιμάκιο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σερβίων – Κοζάνης Κώστας Πολυχρονίδης, υπερασπίστηκε την νομιμότητα του συνεταιριστικού φορέα, λέγοντας ότι «εμείς δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που κάναμε κάθε χρόνο. Παίρναμε ένα ποσό για κάθε αίτηση, αναλογικά με τα στρέμματα που δήλωνε ο παραγωγός. Άλλωστε, είχαμε πει από την αρχή την άποψή μας στο υπουργείο, ότι το ποσό των 25 ευρώ που καθορίστηκε δεν αρκεί για τα έξοδα». Για το ύψος του ποσού που πλήρωσαν οι αγρότες, ο κ. Πολυχρονίδης, είπε ότι «δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ, ακόμη και για τις περιπτώσεις που οι αγρότες δήλωναν εκατοντάδες στρέμματα».

Να σημειωθεί πάντως ότι μετά τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε και την έκταση που πήρε το θέμα, η ΕΑΣ Κοζάνης επέστρεψε τα χρήματα σε όλους τους αγρότες. «Επιστράφηκαν όλα τα χρήματα και δεν έχασε κανένας αγρότης, ούτε ένα ευρώ», διαβεβαίωσε ο Κ. Πολυχρονίδης. Επιπροσθέτως εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «θα λυθεί το πρόβλημα και θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις, άλλωστε γι’ αυτό το θέμα βρίσκομαι στην Αθήνα, όπου έχω συναντήσεις με την ΠΑΣΕΓΕΣ και με το υπουργείο». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η ΕΑΣ Σερβίων – Κοζάνης είναι έτοιμη να παραλάβει όλες τις αιτήσεις των αγροτών εντελώς δωρεάν», αλλά αυτό προϋποθέτει να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες της ΠΑΣΓΕΣ.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΕΑΣ, υποστήριξε ότι «104 ενώσεις της χώρας εισέπραξαν παρόμοια ποσά, δεν είμαστε οι μόνοι». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ απέκλεισε μόνο τρεις ενώσεις: Την ΕΑΣ Σερβίων – Κοζάνης, την ΕΑΣ Λάρισας και την ΕΑΣ Κεφαλλονιάς, πράγμα που προφανώς κάτι σημαίνει.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η γραμματεία ΠΑΣΥ (Πανελλήνια Αγροτική Συσπείρωση) Κοζάνης, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «…για μια ακόμη φορά οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν ένα απαράδεκτο χαράτσι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά συνέπεια και οι ΕΑΣ, είχαν πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα έξοδα για τις δηλώσεις.
Έχει ευθύνη η κυβέρνηση που δεν πήρε όλα τα μέτρα, ώστε να ελέγξει αν αυτή η συμφωνία τηρούνταν και να επιβάλλει την εφαρμογή της, ως όφειλε. Άφησε τις ΕΑΣ να παίρνουν χαράτσια σε βάρος των αγροτών.

Είναι συγκεκριμένες οι ευθύνες που βαραίνουν την διοίκηση της ΕΑΣ Σερβίων – Κοζάνης γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς επιτακτικά και εκβιαστικά απαιτούσε από τους αγρότες να πληρώσουν το χαράτσι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ η ΕΑΣ ήταν υποχρεωμένη να παραλαμβάνει τις δηλώσεις εντελώς δωρεάν».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.