Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γρεβενά: Κάηκαν ζωντανά 75 κατσίκια στη Βάρη

16 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Στάχτη έγινε μία κτηνοτροφική εγκατάσταση

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 4.10 τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε στάνη κατασκευασμένη με λαμαρίνες, στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Βάρης Γρεβενών. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη και τύλιξε πολύ γρήγορα ολόκληρη τη στάνη, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανά 75 κατσίκια που βρισκόταν μέσα, ενώ αποτεφρώθηκαν 80 μπάλες άχυρο και 30 μπάλες τριφύλλι που υπήρχαν στους αποθηκευτικούς χώρους.

Τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών με έξι πυροσβέστες πήραν μέρος στο έργο της κατάσβεσης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή διοικητή αντιπύραρχο Θεόδωρο Καίσαρη. Πλήρης κατάσβεση επιτεύχθηκε στις 10.15 π.μ., δηλαδή έπειτα από έξι ολόκληρες ώρες. Βεβαίως, οι πύρινες φλόγες είχαν περιοριστεί πολύ νωρίτερα και η φωτιά είχε ελεγχθεί, όμως επί ώρες καιγόταν η κοπριά και υπήρχε κίνδυνος αναζωπύρωσης ανά πάσα στιγμή.

Οι πυροσβέστες και ο Αθανασίος Νάκος, ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας, αντίκρισαν το φρικτό θέαμα των δεκάδων απανθρακωμένων εριφίων. «Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους του μόχθου, να χάνουν την περιουσία τους από τη μια στιγμή στην άλλη. Η αποτυπωμένη απόγνωση στα μάτια του κτηνοτρόφου  και της γυναίκας του, σε ραγίζουν την καρδιά», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Π.Υ. Γρεβενών, Θ. Καίσαρης. Είπε ακόμη ότι «ερευνήσαμε όσο ήταν δυνατόν σχολαστικά το χώρο τις πρώτες ώρες, αλλά δεν βρήκαμε κάποιο εύρημα, που να μας οδηγεί σε κάποιο συμπέρασμα ως προς την αιτία της πυρκαγιάς». Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε επί της ουσίας και όχι τυπικά την προανάκριση, ώστε να βρούμε κάποια άκρη», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν πρέπει η πυρκαγιά να σχετίζεται με δολιοφθορά ή κάποια πράξη εκδίκησης, γιατί οι ιδιοκτήτες είναι τόσο φιλήσυχοι άνθρωποι, που δεν είχαν διαφορές με κανέναν».

Πάντως, οι δύσμοιροι κτηνοτρόφοι μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν τυχεροί, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα της πυρκαγιάς μετέφεραν από τη στάνη που κάηκε σε άλλο χώρο 350 γίδια, δηλαδή το μεγάλο μέρος του κοπαδιού τους. Και μετέφεραν τα ζωντανά σε υπαίθρια περιφραγμένη στάνη, όπως κάνουν κάθε καλοκαίρι, επειδή στη στάνη με τις λαμαρίνες οι συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα είναι αφόρητες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Αν καθυστερούσε μία ημέρα αυτή η μεταφορά η καταστροφή τους θα ήταν ολοκληρωτική.

Να σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα με την πυροσβεστική, ευτυχώς δεν φυσούσε αέρας στην περιοχή. Διαφορετικά η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις παρυφές του Μπούρινου, θα επεκτεινόταν πολύ γρήγορα στο δάσος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

This entry was posted on Σάββατο, 16 Ιουλίου, 2011 at 11:43 and is filed under ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply