Χρήστος Σάββας : “Χρειάζονται άμεσα πολιτικές αποφάσεις”…

Πυκνώνουν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις του νομού Κοζάνης, καθώς 2.026 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί από τα μητρώα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Ν. Κοζάνης την τελευταία διετία (2009 και 2010), ενώ άλλες 163 επιχειρήσεις έκλεισαν μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Τα στοιχεία που έθεσε στη διάθεσή μας το ΕΒΕ Ν. Κοζάνης, καταδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει σε μεγάλο βαθμό τον επιχειρηματικό κλάδο και στο νομό μας, ενώ τα μεγάλα θύματα της κρίσης φαίνεται ότι είναι οι βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του ΕΒΕ Κοζάνης μόνο το 2009 ανήλθαν σε 1032, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με το πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω της οικονομικής κρίσης ή λόγω συνταξιοδότησης.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έβαλε λουκέτο μέσα στο 2010 ανέρχεται σε 994, έτος για το οποίο επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες από αυτές έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης, ενώ στις 163 ανέρχονται οι επιχειρήσεις μέχρι 31 Μαρτίου του 2011. Από τα στοιχεία ωστόσο του πρώτου τριμήνου της χρονιάς που διανύουμε καταδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων έκλεισε λόγω της αδυναμίας των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφού από τις 163 που έκλεισαν φέτος μόνο οι 28 από αυτές έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης, γεγονός που καταδεικνύει και την μεγάλη αύξηση της ανεργίας στην περιοχή μας, καθώς εκτός χωρίς εργασία έμεινε ταυτόχρονα και το προσωπικό που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν.
Ιδιαίτερη ανησυχία προξενεί ωστόσο στη διοίκηση του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης και γενικότερα στον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, το γεγονός ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν στο νομό ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των επιχειρήσεων που ανοίγουν, καθώς: οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα μητρώα του ΕΒΕ για το 2009 ανήλθαν σε 789 όταν οι διαγραφές για το έτος αυτό ήταν 1032. Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων για το 2010 ανέρχονται σε 832 έναντι 994 διαγραφών.
Τα αντίστοιχα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανέρχονται σε 224 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και σε 163 διαγραφές.
Την έντονη ανησυχία και αγωνία του για την κατάσταση αυτή εξέφρασε μιλώντας στον «Πτολεμαίο» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης Χρήστος Σάββας, εκφράζοντας μάλιστα φόβους ότι η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη την ερχόμενη χρονιά: «η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει μετά τα νέα φορολογικά μέτρα που λήφθηκαν λόγω μνημονίου, καθώς πολλοί ακόμη θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». Σχολιάζοντας μάλιστα τον σχετικά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν και εγγράφηκαν στα μητρώα του ΕΒΕ, σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον ΟΑΕΔ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Σάββας υπενθύμισε μάλιστα τα δραματικά στοιχεία έρευνας για την επιχειρηματικότητα στο Ν. Κοζάνης που διενήργησε η εταιρεία «FBS-Δρ Δημήτρης Καμπούρης & Συνεργάτες» και αφορούσαν την περίοδο 2007 – 2009, που παρουσιάστηκε την 1η Ιουνίου σε ημερίδα του ΕΒΕ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα οποία το 50% περίπου των επιχειρήσεων του Ν. Κοζάνης αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας.
«Εάν δεν υπάρξουν άμεσα πολιτικές αποφάσεις να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που έχουν άμεσες συναλλαγές με το Δημόσιο που έχει κηρύξει στάση πληρωμών, προβλέπεται να κλείσουν εκατοντάδες ακόμα επιχειρήσεις στο νομό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, απευθύνοντας έκκληση στην πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση και αναθέρμανση της αγοράς.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.