Μήνα – μήνα εξασφαλίζει το ασφαλιστικό Ιδρυμα τις συντάξεις

Σε δεινή οικονομική θέση έχει περιέλθει το ΙΚΑ, καθώς μετά βίας εξασφαλίζει κάθε μήνα τα χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων.
«Κάθε μήνα δίνουμε μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις. Στις 19 κάθε μηνός αφού διασφαλισθεί το απαραίτητο ποσό, παίρνουμε ανάσα και ξεκινούμε την προσπάθεια για τον επόμενο μήνα», δηλώνει ο διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου κ. Ρ. Σπυρόπουλος σημειώνοντας ότι η αγωνία για την καταβολή των συντάξεων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του 2011.

«Το ΙΚΑ διανύει το δυσκολότερος χρόνος της ιστορία του, καθώς είναι ο φορέας στον οποίο μεταφέρονται άμεσα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης», τονίζει ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το ταμείο δεν πρόκειται να καταρρεύσει, όπως δεν θα καταρρεύσουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη το ΙΚΑ μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει λάβει το 91% της επιχορήγησης που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός για ολόκληρο το 2011, ενώ κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα συμφωνήθηκε να δοθεί έκτακτη επιπλέον επιχορήγηση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πρόβλημα του ΙΚΑ επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2011 εξαιτίας των συνεπειών της κρίσης.

Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών κατά 5% περίπου στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, θα κοστίσουν συνολικά στο ΙΚΑ για το 2011, 2,7 δις ευρώ και επιπλέον 500 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΔ.
Έτσι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας εμφανίζει υστέρηση εσόδων 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το 2010 και για να καταβάλει τις συντάξεις, αναγκάσθηκε να μετατρέψει ομόλογα που λήγουν το 2011 και 2012 σε repos, προκειμένου να εισπράξει 850 εκατομμύρια ευρώ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί το 2012, τόσο από τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας που είναι ελλειμματικός και θα περιέλθει πλέον στο νέο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που ξεκινά τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο.

Ρυθμίσεις οφειλών
Σε αυστηρά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών προς το ΙΚΑ προχωρεί η διοίκηση του ταμείου, εφαρμόζοντας ακόμη και την «κατάσχεση εις χείρας τρίτων» προκειμένου να πιέσει τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Η τελευταία άκρως ευνοϊκή ρύθμιση χρεών έληξε χωρίς σημαντικά αποτελέσματα και το ΙΚΑ προχωρά σε δραστικά μέτρα για να εισπράξει τις οφειλές. Περίπου 8.259 επιχειρήσεις εντάχθηκαν σρη ρύθμιση για ποσό οφειλής που φθάνει τα 252 εκατ. ευρώ.

Η συνολικές οφειλές προς το Ίδρυμα φθάνουν τα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ το ΙΚΑ έχει υπολογίσει ότι 3,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις που «βρίσκονται εν ζωή» και μπορούν αν ανταποκριθούν στις οφειλές τους.
«Ελπίζουμε να ρυθμίσουμε άμεσα οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε τα έσοδα του ΙΚΑ να αυξηθούν με ένα ρυθμό 300 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως», τονίζει ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος επισημαίνοντας ότι όσες επιχειρήσεις δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα υποστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της οφειλής.
Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ θα ξεκινήσουν από τους μεγάλους οφειλέτες δίδοντας προθεσμία 10 ημερών να προβούν σε ρύθμιση της οφειλής. Εφόσον η προθεσμία παρέλθει θα προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Παπαδής Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.