To Νομοσχέδιο «Λειτουργία των Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις», του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσίασε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011, ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών κ. Αθανάσιος Χαντάβας, ως εισηγητής της πλειοψηφίας, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε επί της αρχής.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο απελευθερώνονται πλήρως οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ ΑΕ διασπάται σε τρεις εταιρείες. Η πρώτη που θα φέρει την επωνυμία ΔΕΗ ΑΕ αποτελείται από τις υπηρεσίες Παραγωγής, Ορυχείων και Εμπορίας. Η δεύτερη που θα είναι θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ μετονομάζεται σε Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ). Η τρίτη που θα είναι και αυτή θυγατρική, θα ονομάζεται Ανεξάρτητος Διαχειριστής Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΔΗΕ ΑΕ).

Οι δύο νέες θυγατρικές εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν διαφανή, ισότιμη, και αμερόληπτη πρόσβαση στα δίκτυα και στις διασυνδέσεις σε όλους τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση κρατικού φορέα με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ» (ΕΔΕΥ ΑΕ) για να επιταχύνει τις διαδικασίες αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) στη χώρα μας.

Επίσης με το νομοσχέδιο απλουστεύονται οι διαδικασίες κατασκευής του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τον Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη για τον οποίο θα εφαρμοστούν οι ίδιες διαδικασίες με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Α.Ε.

Ίδιες διαδικασίες θεσπίζονται και για τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ελλάδας – Ιταλίας. Ιδρύονται πέντε νέες εταιρείες παροχής αερίου (Ε.Π.Α) στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Το νομοσχέδιο επίσης ρυθμίζει αρκετά ζητήματα που έχουν σχέση με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα:

-Τροποποιούνται διατάξεις για μεταλλευτικές – λατομικές εργασίες εντός δασικών εκτάσεων

– Παρατείνεται η προθεσμία για τον καθορισμό λατομικών περιοχών

– Παρατείνεται η λειτουργία λατομείων αδρανών υλικών

– Τροποποιείται ο νόμος 3734/2009 για την τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών σταθμών

– Τροποποιείται διάταξη του νόμου 3557/2007 για την επίταξη γης προκειμένου να εξορυχτεί ο λιγνίτης

– Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού και δίνεται προτεραιότητα σύνδεσης στους σταθμούς παραγωγής με καύσιμο βιοαέριο.

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, το πρωί, διεξάχθηκε συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και το απόγευμα, θα διεξαχθεί συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.