Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Παρασκήνιο για τις κρίσεις των στρατηγών

Ιούλιος 14th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Τί συζητείται στους διαδρόμους

Ορισμένα από τα σενάρια μάλιστα έχουν και… ουρά που φθάνει μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, στις ετήσιες τακτικές κρίσεις, αν και με την πολιτική συγκυρία να παραμένει τόσο ρευστή όσο σήμερα ουδείς τολμά οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Πάντως, εκπλήξεις όπως εκείνες που έλαβαν χώρα πριν από δύο χρόνια, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης έκανε έκτακτες κρίσεις με βασικό σκοπό να αποστρατευθεί ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Δ. Γράψας είναι πολύ πιθανές.

Ο Φράγκος και οι άλλοι
Οι εισηγήσεις ποικίλλουν. Υπάρχει όμως μία κοινή συνισταμένη, όπως διαβεβαιώνουν έγκυρες πηγές. Και αυτή είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο του σημερινού Αρχηγού ΓΕΣ, του αντιστράτηγου Φρ. Φράγκου, που κατά πολλούς εθεωρείτο φαβορί να αναλάβει και το ύπατο αξίωμα του Α/ΓΕΕΘΑ. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κουβέντα φθάνει μέχρι και τον σημερινό Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αντιπτέραρχο (Ι) Ι. Γιάγκο και το αν θα παραμείνει για λίγο ακόμη στη θέση του ή θα αποχωρήσει.
Όσο και αν ορισμένοι επιμένουν για το αντίθετο, είναι κοινό μυστικό στο Πεντάγωνο ότι ο αντιστράτηγος Φράγκος, παρά τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες που έχει επί χρόνια επιδείξει ως αξιωματικός, δεν συμφωνεί με τις επιταγές της εποχής για σαρωτικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις και κυρίως στον Στρατό Ξηράς.

Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες, στις συζητήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες για τη διαμόρφωση της νέας Δομής Δυνάμεων, ο αντιστράτηγος Φράγκος δεν υπήρξε και ιδιαίτερα θερμός για να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές.
Κατά ορισμένους μάλιστα, χρησιμοποίησε μία τακτική κωλυσιεργίας ώστε να χαθεί πολύτιμος χρόνος, εκμεταλλευόμενος ίσως την έλλειψη πίεσης από την πολιτική ηγεσία. Αυτό τον είχε φέρει, επιμένουν οι ίδιοι κύκλοι, σε αντιπαράθεση με τον σημερινό υπουργό κ. Μπεγλίτη, όταν ο τελευταίος ήταν αναπληρωτής.

Όσοι εισηγούνται αλλαγές στους τρεις κλάδους επιμένουν ότι ίσως χρειάζεται να αλλάξουν τόσο ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Β. Κλόκοζας όσο και ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης. Μία απόφαση αλλαγής της ηγεσίας στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει τόσο να κάνει, επιμένουν οι γνωρίζοντες, τόσο με τις ικανότητες όσο με την ανάγκη ανανέωσης που θα επιτρέψει και την εφαρμογή αλλαγών στο στράτευμα με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στη διακλαδικότητα.
Όσον αφορά στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, ο αντιπτέραρχος Γιάγκος διατηρεί αρκετές πιθανότητες να παραμείνει στη θέση του εφόσον γίνουν κρίσεις εντός του Αυγούστου. Σε αυτό το σενάριο, ο καινούριος Α/ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τον Μάρτιο. Δεν λείπουν πάντως και όσοι προτείνουν ότι πρέπει να αλλάξουν τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ όσο και οι Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΝ για να σταλεί ισχυρό μήνυμα νέας πνοής.

Άγγελος Αθανασόπουλος

This entry was posted on Πέμπτη, Ιούλιος 14th, 2011 at 13:30 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply