Στη δίνη του σκανδάλου η χώρα

Με την υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλευθέρων αναμένεται να υπερψηφιστεί την Τετάρτη στο βρετανικό Κοινοβούλιο η πρόταση των Εργατικών να αποσύρει ο Όμιλος Μέρντοχ το αίτημα για τη συνολική εξαγορά του δορυφορικού καλωδιακού δικτύου British Sky Broadcasting (BSkyB).
Όπως μεταδίδει το BBC η κυβέρνηση θα στηρίξει το αίτημα των Εργατικών και θα καλέσει τον όμιλο News Corporation να αποσύρει την πρόταση με γνώμονα το «δημόσιο συμφέρον». Επίσης, από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να αναφερθεί λεπτομερώς στη δημόσια έρευνα που θα ξεκινήσει από ανεξάρτητη επιτροπή.

Η πολιτική συμφωνία στη Βρετανία επιτεύχθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Ντ.Κάμερον, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.
Σύμφωνα με τους Εργατικούς, η ομόφωνη υποστήριξη του αιτήματος που έχουν καταθέσει θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρούπερτ Μέρντοχ.

Την ίδια ώρα, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ εμφανίζεται να μελετά την «αποχώρησή» του από τη Βρετανία. Όπως γράφει η Wall Street Journal, o αμερικανικός όμιλος News Corp. προσπαθεί, προς το παρόν χωρίς επιτυχία, να πουλήσει όλες τις βρετανικές του εφημερίδες και «έχει κάνει ανεπίσημα κρούσεις σε πιθανούς αγοραστές».
«Με δεδομένη την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο κανείς αγοραστής δεν παρουσιάστηκε, αλλά το θέμα αυτό είναι πιθανόν να ξανασυζητηθεί τους επόμενους έξι μήνες» γράφει η εφημερίδα.

Εκτός από την News of the World, το τελευταίο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο όμιλος Μέρντοχ στη Βρετανία εκδίδει τις εφημερίδες «Sun», «Sunday Times» και «Times of London».
Τέλος, οι ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών ανάγκασαν τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ Τζέι Ροκφέλερ να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν ο όμιλος Μέρντοχ ακολουθούσε τις ίδιες πρακτικές και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ζητώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαβεβαιώσουν ότι η ιδιωτική ζωή των Αμερικανών δεν έχει παραβιαστεί. Μου δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία η ιδέα ότι το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές στο Λονδίνο από την News Corp. μπορεί να αφορά και τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ή άλλους Αμερικανούς πολίτες. Εάν κάτι τέτοιο έχει συμβεί, τότε σίγουρα οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές» δήλωσε ο Ροκφέλερ.

Προς το παρόν, πάντως, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει έρευνα για την News Corp και το ρόλο της στο σκάνδαλο υποκλοπών.
«Υπάρχει μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει στη Βρετανία και αυτή δεν είναι μια διαδικασία στην οποία σκοπεύουμε να εμπλακούμε ή να παρέμβουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της FCC, Τζούλιους Γκενατσόφσκι.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.