Τραγική εξαίρεση χαρακτηρίζουν το έγκλημα οι τοπικοί παράγοντες

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Αυστραλού τουρίστα Ντουζόν Ζαμίτ από «μπράβους» έξω από νυκτερινό κλαμπ της Μυκόνου, το έγκλημα της Ζακύνθου με θύμα αυτή τη φορά έναν 19χρονο Βρετανό και τέσσερις φίλους του μαχαιρωμένους στο νοσοκομείο από έναν 21χρονο Έλληνα οδηγό ταξί, ξαναφέρνει στο προσκήνιο τη σκοτεινή πλευρά του ελληνικού καλοκαιριού.
Μια λογομαχία, από αυτές που μπορεί να συμβούν στη διάρκεια της νύχτας σε οποιοδήποτε μέρος με νυχτερινή ζωή είχε τραγική κατάληξη. Οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τουρισμού στο νησί του Ιονίου καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή το έγκλημα.
Έσπευσαν ωστόσο ταυτόχρονα να μιλήσουν για εξαίρεση που δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να χαρακτηρίσει το νησί τους και να επηρεάσει την καθημερινότητα τουριστών και ντόπιων.
«Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι τραγικό, δεν είναι όμως αντιπροσωπευτικό ούτε για τον Λαγανά ούτε για τον τουρισμό του» σημειώνει η πρόεδρος των Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου, κυρία Χριστίνα Τετράδη.
Καταρχάς, σύμφωνα με την κυρία Τετράδη, Λαγανάς δεν είναι μόνον τα μπαρ, οι μπόμπες και οι φασαρίες. «Τα μπαρ, όπου συγκεντρώνονται οι Βρετανοί τουρίστες είναι σε έναν συγκεκριμένο δρόμο, μπορεί κάποιος να κάνει διακοπές χωρίς να περάσει καθόλου από εκεί αν δεν θέλει», λέει σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντυπώσεις όσων επιζητούν ήσυχες διακοπές.

Αλλά και στην ίδια τη νυχτερινή διασκέδαση του Λαγανά η κυρία Τετράδη βεβαιώνει ότι δεν επικρατεί καμιά εικόνα χάους, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια για παράδειγμα στο Φαληράκι της Ρόδου (και εκεί, άλλωστε, η κατάσταση είναι σήμερα αρκετά διαφορετική) ή άλλες τουριστικές περιοχές. Γι’ αυτό και όλοι οι τοπικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί η διασκέδαση για το έγκλημα.

«Και εκεί όμως, στον δρόμο των μπαρ, μη φαντάζεστε ότι επικρατεί εικόνα χάους. Τις προάλλες βρέθηκα εκεί σε προχωρημένη ώρα. Υπήρχε κόσμος έξω, φανταστείτε όμως ότι τα μπαρ είχαν σταματήσει τη μουσική, τηρώντας το ωράριο», λέει η κυρία Τετράδη. Η δολοφονία του βρετανού τουρίστα έρχεται να «κουμπώσει» με την όχι κολακευτική εικόνα που επικρατεί για τη νυχτερινή ζωή του Λαγανά, παραδέχεται, αλλά όμως «επιμένω, η περιοχή δέχεται χιλιάδες οικογένειες και νεαρούς επισκέπτες κάθε χρόνο, που κάνουν ήσυχες και ασφαλείς διακοπές».
Ο αντιδήμαρχος Ζακύνθου, υπεύθυνος για την δημοτική ενότητα Λαγανά κ. Παναγιώτης Κολύρης κάνει λόγο για μια περιοχή που σε γενικές γραμμές αστυνομεύεται. «Κατά καιρούς έχουμε διαμαρτυρίες από κατοίκους πιο πολύ για θέματα που έχουν να κάνουν με την φασαρία που κάνουν οι τουρίστες. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό όταν συγκεντρώνονται πολλά άτομα νεαρής ηλικίας», αλλά τίποτε περισσότερο.
Παρόλα αυτά, όπως λέει ο κ. Κολύρης «το τουριστικό προϊόν της περιοχής χρειάζεται ανανέωση. Μετά το τέλος της εφετινής σεζόν θα ξεκινήσουμε την διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς».
Η κυρία Τετράδη παρατηρεί πάντως πως «περισσότερο από το να αλλάξουμε το προϊον, πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα που επικρατεί για αυτό. Να δώσουμε έμφαση στις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές του νησιού».

Αυξημένες αφίξεις – στάσιμα έσοδα
Κατά 6% αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο οι αφίξεις στην Ζάκυνθο. «Πιθανότατα ως το τέλος της σεζόν η αύξηση αυτή να φτάσει και το 10%», λέει η κυρία Τετραδη. Αλλά «το θέμα είναι ότι δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση στα έσοδα. Και αυτό γιατί και οι παραθεριστές κάθονται λιγότερες μέρες, αλλά και -τουλάχιστον όσων αφορά τα ξενοδοχεία – υπάρχουν σημαντικές μειώσεις στις τιμές», προσθέτει.

Γ. ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ- ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.